Günümüz sanat yapıtlarında ütopik stratejiler: Andrea Zittel, Superflex ve Ai Weiwei üzerine bir inceleme
Utopian strategies in contemporary art: An analyse on Andrea Zittel, Superflex and Ai weiwei
  1. Tez No: 337735
  2. Yazar: MÜJDE BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. İNCİ EVİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ütopya, Sanat, Sanat Yapıtı, Strateji, Deneyim, İlişkisel Estetik, Mikro-ütopya, Utopia, Art, Art Work, Strategy, Experience, Relational Aesthetics, Microtopia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüz sanat yapıtında ütopik stratejilerin yerini araştırmayı hedefleyen bu çalışma, ütopya fikrinin geçmişten günümüze nasıl bir değişime uğradığı ve bunun günümüz sanat yapıtlarına nasıl yansıdığı incelenmektedir. Uzunca bir zaman daha iyi hayatın düşleri olan ütopyalar geçerliliklerini hiçbir zaman kaybetmemişlerdir.. Ütopyanın günümüzdeki karşılığının ne olabilceğini sorgulayarak, seyirlik bir müze objesinden stratejik bir yola girdiği tartışılan bu çalışma günümüz yapıtları içinden bu kavramın araştırılmasını hedefler. Güncel sanatçılar tarafından ütopyanın stratejik olarak ideolojik bir fikir olarak kullanılışı, eleştirel bir tavra bürünmesi ve vaad ettiği alternatif gelecek hayalleri çalışmanın özünü oluşturur.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to explore the position of utopian strategies within contemporary art, analyses how the utopian idea has changed from past to present and how this change reflected to modern work of art. Utopia, the idea of a better world has never lost its validity. Therefore by examining the present response of utopia as a strategic path, the study seeks the concept throughout contemporary art work. The strategic use of utopia as an ideology by the modern artists, critical attitude of the idea and its commitment on alternative future constitues the essence of the study.