Türk İş Hukukunda işe iade davasının sonuçları
The results of reemployment lawsuit in Turkish labor law
  1. Tez No: 337736
  2. Yazar: GÖZDE DEMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvencesi, İşe İade, Feshe İtiraz, Labor-Job Protection, Reemployment, Challenge to Annulment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada; İş Hukuku?nun önemli ve güncel konularından ?İşe İade Davasının Sonuçları? konusu Yargıtay kararları ile birlikte ele alınmaktadır. İş Hukuku?nun en önemli sorunlarından biri işverenin iş sözleşmesini geçerli bir neden olmaksızın feshetmesi ve bunun işçi üzerindeki olumsuz sonuçlarının ortaya çıkmasıdır. İşletmenin devamlılığını korurken işçiyi feshe karşı korumak ve iş ilişkisinin bozulmasını engellemek amacıyla bazı kurallar getirilmiştir. 158 sayılı Hizmet İlişkisine İşveren Tarafından Son Verilmesi Hakkında Sözleşme 1982 yılında ILO tarafından kabul edildikten sonra bu sözleşme gereği 15.03.2003 tarihinden itibaren iş güvencesi hükümleri hukukumuzda yerini almıştır. İş Hukuku?nda, yapılan kanunlarla iş sözleşmesinin feshi konusunda yeni bir dönem açılsa da, uygulamada ve teoride, bazı sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle çalışmamızda yargı kararları da araştırılarak iş güvencesinden yararlanabilmek için gereken koşullar, yargılama süreci, işe iade davasında verilebilecek kararlar ve bu kararların sonuçları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues in Labor Law is ?The Results of Reemployment Lawsuit?. This study includes evaluation of relevant Supreme Court of Appeals decisions. Termination of the employment contract by the Employer and its negatory result on the employee are the most important problem of Labour Law. Therefore there are some regulations introduced to protect the employee against the Termination and also bring in continuity the dealing. The job security rules in the ILO agreement no 158 on Termination of Employment Agreement by Employer became part of international law in 1982, and the agreement came into effect on 15.03.2003.The Regulation of Law open up a new period of Termination the employment contract in Labour Law but it brought some causes in theory and practice. This study aims at clarifying the conditions for exercising the right to job security, termination of contract and relevant court decisions.