Küçük ve orta ölçekli işletmeler için Türkiye finansal raporlama standartları KOBİ TFRS ve bir uygulama
Turkey financial reporting standarts for small and medium-sized enterprises and a sample application
- Tez No: 337751
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KOÇSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, TFRS, KOBİ TFRS, VUK, Ertelenmiş Vergi Varlığı ve Borcu, SMEs, TFRS, SME-TFRS, TPL, Delayed-tax asset and charge
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren özellikle son 20 yıldır teknoloji ve ekonomide meydana gelen hızlı gelişim ve değişimin sonucu olarak dünya ekonomisi küresel bir yapıya dönüşmüştür. Bu durum, işletmelerin uluslararası pazarlarda boy göstermelerini kolaylaştırmıştır. Ancak, işletmelerin büyük çoğunluğunun Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerden (KOBİ) oluşması bu işletmelerin küresel alanda finansal tablolarının anlaşılabilirliğini ve karşılaştırılabilirliğini daha da zorlaştırmıştır. Bu nedenlerden yola çıkarak daha önceden belli bir büyüklüğe sahip işletmeler için uygulanmaya başlanmış olan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları?nın KOBİ türündeki işletmeler için uyarlanarak uygulanması gerekliliği ortaya çıkmıştır.KOBİ TFRS ile ilgili olarak bu tezde yapılan çalışma, örnek bir işletme verileri üzerinden standardın uygulanması olup; amacı KOBİ TFRS ile ilgili ülkemizde ilk uygulamaya geçiş aşamasında neler yapılacağını, bu standarda göre muhasebe işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğini örnek bir uygulama üzerinde açıklayarak finansal tabloların hazırlanmasında mevcut uygulama ile farklılıklarını ortaya koymaktır. Yapılan uygulama sonucunda, KOBİ TFRS ile VUK?a göre yapılan mevcut uygulama arasında tutulan kayıtlar ve yapılan hesaplamalara göre bilanço ve gelir tablosu kalemlerinde farklılıklar oluşmuştur. Bunun sonucu olarak özellikle bilançonun aktif(pasif) büyüklükleri, dönem kârı ile hesaplanan vergi tutarları arasında da belirgin farklılıklar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the second half of the 20th century, especially in the last 20 years, the world economy has evolved into a global structure as a result of the rapid development and change of technology and economy. Thus, it has been easy to work for enterprises in international markets. However, most businesses are small and medium-sized enterprises (SMEs), the formation of the understandability and comparability of the financial statements of these companies also has made it difficult for the global arena. According to these reasons, International Financial Reporting Standards that has already been applied to businesses a certain size has also become necessary by adapting to the practice for the type of SME businesses. The study concerning SME-TFRS, in this thesis, is an implementation of the standard on typical business data, and the purpose is to implement the SME-TFRS transition on what to do first in our country, this is a sample application that needs to be done according to the standard on accounting procedures explaining how the current practice in the preparation of financial statements to reveal the differences. As a result of the application of the SME-TFRS records kept of the current application with the Tax Procedure Law (TPL), and according to the calculations made by the balance and income statement items, there have been differences. Consequently, in particular active (passive) sizes of balance, the significant differences among the tax charges calculated with profit of the period has been also revealed.