TFRS çerçevesinde KOBİ muhasebe standartlarının muhasebe meslek grupları tarafından algı düzeylerinin tespitine yönelik uygulama: Marmara bölgesi örneği
A practice on the detection of perception level of small and medium sized enterprises accounting standards by the accounting occupational groups in the TFRS frame: Sample of Marmara region
- Tez No: 333792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL EROL FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS), KOBİ Muhasebe Standartları (KOBİ TFRS), Turkish Financial Reporting Standards (TFRS), International Financial Reporting Standards (IFRS), Small and Medium Size Enterprises Accounting Standards (SME TFRS)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları borsada işlem gören şirketler ile para ve sermaye piyasasında faaliyet gösteren diğer mali kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır. Bu standartların ülke ekonomisinde büyük öneme sahip olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ)?ler için uygulanmasının zor olması nedeniyle Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından bağımsız KOBİ Standartları (KOBİ UFRS) hazırlanıp, 09.07.2009 tarihinde yayımlanmıştır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için hazırlanan standartlar, finansal raporları kullananların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde Tam Set Uluslararası Finansal Raporlama Standartları?nın sadeleştirilmiş ve basitleştirilmiş halidir. KOBİ Finansal Raporlama Standardı, kaliteli ve iyi bir raporlamayı basit hale getirmiştir. Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarında tercihli uygulamalar varken, KOBİ Standardında sadece basit uygulamaya yer verilmiş ayrıca kayda alma ve ölçmede basitleştirme sağlanmış ve dipnotlardaki açıklamalarda azaltmalar olmuştur. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının uygulanabilmesi Küçük ve orta ölçekli işletmelerin standartlar hakkında bilgilendirilmesi ve standartların doğru bir şekilde uygulanabilmesi meslek mensuplarının yetkinlikleri ve farkındalıkları ile sağlanacaktır. Bu standartların muhasebe uygulayıcıları tarafından ne ölçüde takip edildiği ve ne derecede uygulamada kullanıldığı konusunda şüpheler mevcuttur. Bu nedenle, yayınlanan muhasebe standartları hakkında muhasebe uygulayıcılarının ne derecede haberdar olduklarını, uygulamada mevcut bilgilerini ne derecede kullandıklarını ve meslek elemanlarının düşünceleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemek, bu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu amaçla, Marmara Bölgesinde yer alan illerde anket çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan Tam set Uluslararası Finansal Raporlama Standardı ve KOBİ?ler için Türkiye?deki KOBİ?lerin buna ne kadar hazır olduğunu muhasebe meslek mensupları üzerinde yapılan farkındalık anketiyle değerlendirmektir. Çalışmanın araştırma bölümünde küçük ve orta ölçekli işletmeler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının muhasebe mesleğine katkısı, meslek mensuplarının küçük ve orta ölçekli işletmeler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları hakkında bilgi düzeyi ve küçük ve orta ölçekli işletmeler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının uygulanabilirliği faktörleri sorgulanmaktadır. Bu amaç için ana kütle olarak Marmara Bölgesi?ne kayıtlı muhasebe meslek mensupları ele alınmış, hazırladığımız anket formu ile yüz yüze anket çalışması uygulanmış ve sonuçları IBM SPSS Statistics 20 Programı ile değerlendirilmiştir. Ki-Kare ve Independent Sample T-Test ile analiz edilen anket sonuçlarına göre meslek mensupları arasında cinsiyet, çalışma şekli, eğitim durumu, yaş, mesleki tecrübe ve unvan değişkenleri açısından istatistiki olarak anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
International Financial Reporting Standards published by International Accounting Standards Board are used by trade companies and other financial institutions operating in money and capital market. Since it is difficult to apply these standards for small and medium enterprises, having a great importance in national economy, independent Small and Medium Enterprises (SME) standards were prepared by International Accounting Standards Board and were published on 9th of July in 2009. The standards prepared for small and medium enterprises are simplified from of full Set International Financial Reporting Standards and they meet the needs of companies using financial reports. It attributes, simplification, and usefulness. Good and quality financial reporting made simple by IFRS for SME?s. Segment reporting, interim reporting, earning per share, insurance and asset held for sale in International Financial Reporting Standards are omitted, where International Financial Reporting Standards have options SMS?s IFRS?s include only simple option and recognition and measurement are simplified, disclosures are reduced. To be able to apply International Financial Reporting Standards for small and medium enterprises informing small and medium enterprises about standards and applying standards properly will be accomplished by the competence and awareness of accountants. There are some suspicious about how they are applied by accountants. This research focuses on how much the Turkish accountants aware of published International Financial Reporting Standards, how much they used their knowledge in daily applications, and expose the differentials between the accountants in different regions. As a main focus of the study a survey had been conducted on accounting profession to investigate the thoughts and expectations of accounting profession towards the applicability of the International Financial Reporting Standards in Turkey at Marmara Region.This study aims at making a statement about Full set International Financial Reporting Standards published by International Accounting Standards Board and IFRS for SME and evaluating the readiness of small and medium enterprises by and awareness survey applied to accountants. In the research part of the study, contribution of IFRS for SME to the accounting profession, accountants? information level about IFRS for SME and applicability of IFRS for SME will be questioned. This study has been devised in order to assess to what degree the personnel in the accounting business are knowledgeable about the Turkish Financial Reporting Standards which they will be applying from 2013, and also to determine the possible factors to affect those personnel during the application of these standards. Universe of the study consists of the people in the accounting business in Marmara Region. Face to face surveys with the forms have been carried out and the results have been evaluated with IBM SPSS Statistics 20 Program. According to the survey results analyzed with Chi-Square and Independent Sample T-Test, considerable statistical differences among the members of the job (in terms of sex, work form, level of education, age, professional experience and title) have been identified.