Düzköy (Haçka) yaylası güneybatısının petrografik ve mineralojik incelenmesi
Petrograhical and minerological investigation of south westeren Düzköy plateau's and its neighbours.
- Tez No: 33778
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ASLANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzköy, Trabzon, Alt Bazik Seri”, Berdiga Formasyonu, Cevherli Dasit”ve Derinoba Graniti. VI
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Düzköy (Haçka) Yaylasının Güneybatısı ve Çevresinin Petrografik ve Mineralojik İncelenmesi Bu çalışmada, Doğu Pontid Kuzey Zonu'nda yer alan Düzköy yaylasının güneybatısı ve çevresinin (Trabzon) litolojik birimlerinin stratigrafık konumlan ve petrografik incelenmesi esas alınmıştır. İnceleme sahasının en yaşlı birimi Jura (Malın öncesi) yaşlı sipilitik bazalt, andezit, piroklastik kayaçlar ve diyabazlardan oluşan“Alt Bazik Seri”dir. Bu seri üzerine uyumlu olarak Berdiga Formasyonu bulunmaktadır. Jura(Malm) - Alt Kretase yaşlı Berdiga Formasyonu'nun tabanında dolomitik kireçtaşları mevcuttur. Üste doğru ise gri-siyah renkli kalın tabakalı biyosparitik kireçtaşları ve en üstte ise çörtlü kristalize kireçtaşları bulunmaktadır. Berdiga Formasyonu üzerine uyumsuz olarak Üst Kretase yaşlı Düzköy Formasyonu yer almaktadır. Bu birim başlıca andezit, bazalt, aglomera, tüf ve kireçtaşından oluşmaktadır. Arazide bütün bu birimleri kesmiş olarak görülen dasit birimi“Cevherli Dasit”olarak tanımlanmakta olup, yaşı göreceli olarak Üst Kretase'dir. Arazinin güney kısmında Tersiyer yaşlı Derinoba Graniti ile“Cevherli Dasit”faylı sınır oluşturmaktadır. Çalışma alanında kırık tektoniği hakim olup, egemen basınç kuvvetinin yönü NNE-NNW dir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Petrograplıical and Minerological investigation of Southwesteren Düzköy Plateau's and its Neighbours. In this study, the stratigraphicai and petrographical investigations of the lithologic units in the southwestern Düzköy Plateous and its neighbours situated in Eastern Pontides have been mainly considered. The oldest unit in the study area is“the Lower Basic Series”Jurassic (Before Malm) which consist of spilitic basalt, andesite, piroclastics and diabase. Jurassic - Lower Cretaceous aged Berdiga Formation is underlain by dolomitic limestones upward greyblack coloured thick bedded biosparitic limestones. Upward grey-black coloured thick bedded biosparitic limestones are observed and cherty recrustallized limestones are present at the top. Düzköy Formation discordantly overlies Berdiga Formation. This unit is mainly composed of andesite, basalt lavas, their piroclastic and limestones. The dacite unit which cuts all units in the study area is named as“Ore- Bearing Dacite”and its age is Upper Cretaceous on the basis of relative age determination. The contact between Tertiary aged Derinoba Granite and“Ore-Bearing Dacite”in the southern part of study area is- a tectonic contact. In the study area fracture tectonics is dominant and main pressure direction is NNE-SSW. In the area, galleries were closed after they were mined. Key Words : Düzköy, Trabzon,“Lower Basic Series”, Berdiga Formation,“Ore bearing Dacite”and Derinoba Granite. VII