Karışık ligantlı piridin-2,6-dikarboksilat'ın piperazin türevlerinin bazı geçiş metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of some mixed ligand metal complexes of mixed ligands of 2,6-pyridinedicarboxylate and derivatives of piperazine
  1. Tez No: 337872
  2. Yazar: CEYDA KARAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜN BÜYÜKKIDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Kompleksler, Piperazin, 6-Piridindikarboksilik Asit, Proton Transfer Tuzu, Metal Complexes, Piperazine, 6-Pyridinedicarboxylic Acid, Proton Transfer Salt
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, 2-(piperazin-1-il)etanol (ppz) ve N-metil piperazin (Meppz) ile 2,6-piridindikarboksilik asitin (H2dipic) iki yeni proton transfer tuzu [(H2ppz)(Hdipic)2] ve [(H2Meppz)(dipic)] sentezlenmiştir. Sentezlenen proton transfer tuzlarının yapıları, elementel analiz, ICP-OES, FT-IR, NMR, UV-Vis, DTA-TG teknikleri ile aydınlatılmıştır. Elde edilen proton transfer tuzunun, [(H2ppz)(Hdipic)2] dört tane geçiş metal kompleksi [Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Zn(II)] ve diğer tuzun [(H2Meppz)(dipic)] iki tane geçiş metal kompleksi [Ni(II) ve Cu(II)] sentezlenmiştir. Metal komplekslerinin yapıları tek kristal X-ışını kırınımı yöntemi, elementel analiz, ICP-OES, FT-IR, UV-Vis, DTA-TG, manyetik duyarlılık ve molar iletkenlik teknikleri ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, two novel proton transfer salts [(H2ppz)(Hdipic)2] and [(H2Meppz)(dipic)] have been synthesized from the reaction of 2,6-pyridinedicarboxylic acid (H2dipic) with 2-(piperazine-1-yl)ethanol (ppz) and N-methyl piperazine (Meppz), respectively. The structures of synthesized proton transfer salts have been characterized by ICP-OES, FT-IR, NMR, UV-Vis, DTA-TG techniques. Four transition metal complexes [Co(II), Ni(II), Cu(II), and Zn(II)] of the proton transfer salt, [(H2ppz)(Hdipic)2], and two metal complexes (Ni(II) ve Cu(II)) of the proton transfer salt, [(H2Meppz)(dipic)], have also been synthesized. The structures of synthesized metal complexes have been characterized by means of single crystal X-ray diffraction method, elemental analysis, ICP-OES, FT-IR, UV-Vis, DTA-TG, magnetic susceptibility and molar conductivity methods.