Bazı dikarboksilik asitlerin proton transfer tuzları ve bunların metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of the proton transfer salts of some dicarboxylic acids and their metal complexes
  1. Tez No: 337873
  2. Yazar: NEDİME DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜN BÜYÜKKIDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Kompleksleri, Piperazin, Proton Transfer Tuzu, 4-pirazin-2, 3-dikarboksilik asit, Tiyoglikolik Asit, Metal Complexes, Proton Transfer Salt, 4-pyrazine-2, 3-dicarboxylic Acid, Piperazine, Thioglycolic Acid
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, üç farklı proton transfer tuzu sentezlenmiştir. Bunlardan ikisi (H2Etppz)(pyzdc) ve (Hamp)(Hpyzdc); 1,4-pirazin-2,3-dikarboksilik asitin (H2pyzdc) sırasıyla 2-(piperazin-1-il)etanol (H2Etppz) ve 2-amino-3-pikolin (amp) ile reaksiyonundan üçüncü proton transfer tuzu (Hampy)(tga) ise tiyoglikolik asit (Htga) ve 2-amino-3-pikolinin (amp) reaksiyonundan elde edilmiştir. Elde edilen proton transfer tuzlarının yapıları 1H ve 13C-NMR, FT-IR, UV-Vis ve elementel analiz teknikleriyle aydınlatılmıştır. Ayrıca proton transfer tuzu (H2Etppz)(pyzdc)?in [Mn(II), Co(II), Cu(II) ve Zn(II)] geçiş metal kompleksleri, proton transfer bileşikleri (Hamp)(Hpyzdc) ve (Hampy)(tga)?in Cu(II) kompleksleri hazırlanmıştır. Diğer taraftan 1,4-pirazin-2,3-dikarboksilik asitin, N-metil piperazinin ve Mn(II)?nin tek kap tepkimesi sonucu {(H2Meppz)[Mn(pyzdc)2].8H2O}n kompleksinin proton transfer tuzu hazırlanmadan elde edilmiştir. Elde edilen komplekslerin yapısı FT-IR, UV-Vis, ICP-OES, manyetik duyarlılık teknikleriyle bunlara ilave olarak {(H2Meppz)[Mn(pyzdc)2].8H2O}n kompleksinin yapısı aynı zamanda X-ışını kırınımı yöntemiyle aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, three different types of proton tansfer salts have been synthesized. Two of them, (H2Etppz)(pyzdc) and (Hamp)(Hpyzdc), have been obtained from the reaction of 1,4-pyrazine-2,3-dicarboxylic acid (H2pyzdc) with 2-(piperazine-1-yl)ethanol (H2Etppz) and 2-amino-3-picoline (amp), respectively. The third proton transfer salt, (Hampy)(tga), has been prepared from the reaction of thioglycolic acid (Htga) and 2-amino-3-picoline (amp). The structures of proton transfer salts have been characterized by using 1H and 13C-NMR, FT-IR, Uv-Vis spectra and elemental analysis techniques ın addition, four transition metal complexes [Mn(II), Co(II), Cu(II) and Zn(II)] of the proton transfer salt, (H2Etppz)(pyzdc), have been synthesized by using the corresponding metal(II) acetates, and the Cu(II) complexes of the proton transfer compounds, (Hamp)(Hpyzdc) and (Hampy)(tga), have also been synthesized. On the other hand, the compound {(H2Meppz)[Mn(pyzdc)2].8H2O}n has been obtained by the one pot reaction of the corresponding mangan(II) acetate, 1,4-pyrazine-2,3-dicarboxylic acid and N-methyl piperazine (ppz) without preparing the proton transfer salt. The synthesized complexes were characterized by elemental, FT-IR, Uv-Vis, ICP-OES and magnetic measurements techniques. In addition, single crystal X-ray diffraction method has also been applied to the complex {(H2Meppz)[Mn(pyzdc)2].8H2O}n.