Van ili pentatomoıdea üstfamilyasının ekofaunası üzerine araştırmalar ( Hemıptera)
Studies on the ecofauna of superfamily pentatomoidea in Van province (Hemiptera)
- Tez No: 338030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHABBET KEMAL KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ekofauna, Van, Hemiptera, Pentatomoidea, Pentatomidae, Scutelleridae, Cydnidae, Ecofauna, Van, Hemiptera, Pentatomoidea, Pentatomidae, Scutelleridae, Cydnidae
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada Van ilinde Pentatomoidea üstfamilyasının ekofaunası ele alınmıştır. Yapılan arazi çalışmaları sonucu 1475 örnek toplanmış ve 57 takson tespit edilmiştir. Tespit edilen taksonlardan 34?ü Van ili için, Graphosomella inexpectatum türü ise Türkiye için yeni kayıt olmuştur. Çalışmanın amacı doğrultusunda, örnekler ormanlık, dağ stebi, sulak ve antropojen alanlar gibi farklı habitatlarda toplanmıştır. Çalışmada türlerin dikey yayılışları, fenolojileri ve besin bitkilerine dair bilgiler verilmiştir. Türlerin bulunduğu habitatlardaki baskın bitkiler kaydedilmiş ve besin bitkisi olarak 18 familyaya ait 46 takson tespit edilmiştir. Türlerin üzerinden alındığı bitkiler literatürde verilen besin bitkileriyle karşılaştırılmıştır. Çalışma alanında tespit edilen familyaların aylara göre fenolojik durumu, türlerin yüksekliğe bağlı olarak dağılımı, Türkiye ve Dünyadaki yayılışları ele alınmıştır. Bazı türlerin teşhisinde genital preparatlar yapılmıştır. Ayrıca bazı türlere ait biyolojik bulgulara da yer verilmiştir. Türler sistematik hiyerarşi esas alınarak sunulmuş, türlere ait bilimsel isimlerin yazılımında Uluslararası Nomenklatür Kuralları dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present thesis ecofauna of superfamily Pentatomoidea has been studied in Van Province. As a result of the field studies, 1475 specimens, belong to 57 taxa, have been collected. Totally, 34 taxa have been determined as new records for Van Province, while Graphosomella inexpectatum new for Turkey. In the aim of the study, specimens have been collected from different habitats such as forest, mountain steppe, wetland and antropogenic areas. Information regarding to the vertical distribution, phenology and food plants have been given in the study. Dominant plants in the habitats which species located, have been recorded and 46 taxa, belonging to 18 families as food plants were determined. Plants which taken species were compared with food plants given in the literature. Phenological status of the families determined in the studying area, dispersion of species depending on altitude, distribution in Turkey and World have been discussed. Genital preparations of some species have been made for the purpose of identification. Besides, biological findings belong to some species have been given. Species in the thesis have been arranged on the basis of systematic hierarchy, and valid scientific names used in accordance with the International Rules of Zoological Nomenclature.