Hıyar (Cucumis sativus L.) bitkisinin doku kültüründe somatik embriyogenez ve organogenez yöntemleri ile üretimi
Somatic embryogenesis and organogenesis studies on cucumber (Cucumis sativus L.) plant
  1. Tez No: 338029
  2. Yazar: BURHAN AVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Somatik embriyogenez, organogenez, hıyar, Somatic embryogenesis, organogenesis, cucumber
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tohumlar laboratuvarda 1 litrelik kavanozlarda steril hazır ortamlarda çimlendirilerek, kotiledon, hipokotil, yaprak, yaprak sapı, eksplant olarak alınarak Büyümeyi Düzenleyici Maddelerle desteklenmiş MS, SH ve B5 ortamlarına ekilmiştir. NAA ve 2,4-D ile desteklenmiş MS ortamında hipokotil eksplantından embriyogenik kallus elde edilmiştir. BAP, IAA ve NAA ile desteklenmiş ortamlarda yaprak, hipokotil ve kotiledon öncelikle organogenik kallus elde edilmiştir. Organogenik kalluslardan adventif kök primordiyumları, daha sonra sürgün ve kök gelişimi sağlanmıştır. Somatik embriyogenez çalışmaları için en iyi sonuçlar, 1-2 mg/l NAA ile desteklenmiş MS ortamında hipokotil eksplantından elde edilmiştir. Organogenez için ise en iyi sonuçlar 0,5 mg/l BAP ve IAA ile desteklenmiş MS ortamında kotiledon eksplsntından elde edilmiştir. Embryogenik kalluslar sıvı ortamlara transfer edilerek proembriyo, globular, kalp, torpedo şekillerindeki embriyo öncülleri ve daha sonra olgun embriyolar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Seeds of Cucumber (Cucumis sativus L.) plant were surface sterilised and incubated in sterile ready made media. Seedlings were grown in 1 l jars. Hypocotyl, cotyledone, leaf and petiol, nod, shoot tip explants were excised from seedlings and incubated in MS, SH, B5 media supplemented with Plant Growth Regulators (PGRs). Embryogenic callus was produced from hypocotyl explant in MS medium supplemented with NAA and 2,4-D. At the beginning BAP produced callus. Later organogenic root and shoot were grown from callus. Later Adventitious root primordium was appeared from callus and adventitious shoot and root were grown from explant. The best conditions for somatic embriyogenesis is; MS medium supplemented with 1-2 mg/l NAA with hypocotyl explant. For organogenesis, MS medium supplemented with 0,5 mg/l BAP and IAA from cotyledone. Embryogenic calli were transferred to liquid medium and proembriyo, globular, heart, torpedo and mature embriyo were provided from liquid medium.