Kuşburnu (Rosa canina L.) çeliklerinin kambiyum faaliyeti üzerinde kobalt stresine karşı indol-3-asetik asit, gibberellik asit ve 6-furfurilaminopurin karışımlarının etkileri
Effects of indole-3-acetic acid, gibberellic acid and 6-furfurilaminopurine mixtures on the cambiyal activity of Rosa canina L. cuttings exposed to cobalt stress
- Tez No: 338031
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR TİLEKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Biyoloji, Botanik, Anatomy, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Kambiyum faaliyeti, Bitki büyüme regülatörleri, Ağır metal, Rosa canina L, İndol-3-asetik asit, Gibberellik asit, 6-furfurilaminopurin, Kobalt, Cambial activity, Plant growth regulators, Heavy metal, Rosa canina L, Indole-3-acetic acid, Gibberellic acid, 6-furfurilaminopurin, Cobalt
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada kuşburnu (Rosa canina L.) çeliklerinin kambiyum faaliyeti üzerinde 10, 20, 30 ppm indol-3-asetik asit (IAA), gibberellik asit (GA3) ve 6-furfurilaminopurin (FAP) ve 0.1, 0.3, 0.5, 0.7, 0.9 ppm Co konsantrasyonlarının ayrı ayrı ve karışım halindeki etkileri araştırıldı.Deney süresince bitkilerin morfolojik değişimleri gözlendi ve deney süresi sonunda kambiyum faaliyeti açısından anatomileri incelendi. Deney süresince sadece 10, 20 ve 30 ppm hormon karışımı içeren çözeltilerdeki bitkilerin yaprakları yeşil renkteydi ve kıvrılarak kurudular. Sadece kobalt içeren çözeltilerdeki bitkilerde ise yapraklar sarararak kurudular. Kobalt ve hormon karışımını bir arada içeren çözeltilerdeki bitkilerde sararan yaprak sayısı kobalt konsantrasyonu arttıkça fazlalaştı. Sadece kobalt uygulaması adventif kök oluşumuna sebep oldu.Elde edilen anatomik bulgulara göre kambiyum hücre sırası, kambiyal zon kalınlığı ve kambiyum hücrelerinin radyal uzunluğu hormon karışımı konsantrasyonunun artışına paralel olarak artarken, kambiyum hücrelerinin radyal ve teğetsel çeper kalınlığı azaldı. Co muamelesi kambiyum hücre sırası, kambiyal zon kalınlığı ve kambiyum hücrelerinin radyal uzunluğunu azaltırken, kambiyum hücrelerinin radyal ve teğetsel çeper kalınlığını artırdı. Hormon+Co karışımlarında, hormon kobaltın olumsuz etkilerini azalttı. Kambiyum hücrelerinin teğetsel uzunluğu hiçbir denemeden etkilenmedi.Sonuç olarak artan hormon karışımı konsantrasyonları, artan Co konsantrasyonlarının kuşburnu çeliklerine zararlı etkilerini önemli derecede azalttı.
Özet (Çeviri)
In the present study, the effects of indole-3-acetic acid, gibberellic acid, 6-furfurilaminopurin at 10, 20, 30 ppm and cobalt at 0.1, 0.3, 0.5, 0.7, 0.9 ppm concentrations alone and as a mixture on cambial activity of rosehip cuttings were investigated.Morphological changes of plants were observed during experiment and anatomy of plants analyzed in terms of cambium activity at the end of test period. The leaves of plants treated with IAA+GA3+FAP mixtures were in green colour and dried curling during experiment. The leaves of plants treated with alone Co dried after yellowing. The number of dried yellowing leaves of plants treated with IAA+GA3+FAP+Co increased with increasing Co concentration. Cobalt treatments caused adventive root formation alone.According to anatomical findings, cambial zone thickness, cambium cell row and radial length of cambium cells increased with increasing mixture of plant hormones concentration, whereas radial and tangential wall thickness of cambium cells decreased. Cambial zone thickness, cambium cell row and radial length of cambium cells decreased, whereas radial and tangential wall thickness of cambium cells increased in Co treatment. Hormone mixtures application reducedthe negative effects of Co in hormone+Co solutions. Tangential length of cambium cells was not affected by hormone mixtures and cobalt treatments.As a result, increasing hormone mixture concentrations markedly decreased harmful effects of increasing cobalt concentration on rosehip cuttings.