Evaluatıng effectıveness of mıtıgatıon measures for conflıct resolutıon between humans and protected areas, case study; Maktau area in Taita Taveta region, Kenya
Korunan alanlar, ve insanlar arasındakı çatışmanın çözümü için alınan önlemlerin etkinliğinin değerlendirilmesı: Maktau alanı Taita Taveta bölgesi, Kenya
  1. Tez No: 338143
  2. Yazar: JACKTON MWAKUGHU MASABO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Nilgül KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Human-wildlife conflict, protected areas, conservation, participation approaches
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Korunan alanlarda sürdürülebilir koruma için yönetim stratejilerinin formülasyonunda insanlar ve yaban yaşamı arasındaki çatışmaların incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, Kenya'nın, Taita Taveta bölgesinde Tsavo West Milli Parkı yakınındaki Maktau alanında insan ve yaban yaşamı arasındaki çatışmanın mevcut durumu ve çatışma yönetim stratejilerinin etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Anketler ve informal mülakatlar, 120 hane halkına ve 4 Park personeline uygulanmıştır. Ürün hasarı ve hayvancılık predasyonu, toplumu değişik ölçüde etkilemiştir. Çalışma alanında hanelerin % 49, yaban hayvanlar tarafından kaynaklanan 1-4 ha yıllık ürün kaybı görülmüştür. Katılımın %28, 2-3 hayvancılık kaybını da görülmüştür. İnsan ve yaban yaşamı arasındaki çatışmanın, Milli Parka olan yakınlık ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Yaban yaşamının tehlike olduğu, hanelerin %92 tarafından görülmüştür. Ürün kaybı , fiziksel tehditler ve yönetim zorlukları, yaban yaşamı ile insanlar arasındaki çatışmanın temel nedenleri olarak belirlenmiştir. Yerel halkın ve Milli Park görevlilerinin çatışma ve çatışmanın yönetimi hakkında farklı algılamaları bulunmaktadır. Yaban Hayatı Hizmetleri ve yerel paydaşlar tarafından uygulanan önlemlerin çatışma yönetiminde etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Çatışmaları azaltmak ve sürdürülebilir korumayı teşvik etmek için politika oluşturulması ve uygulanması sürecinde, yerel toplulukları da dahil eden, farklı geliştirme sektörlerinde disiplinlerarası katılımına ve ortak yönetime önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Formulation of management strategies for sustainable conservation of protected areas requires knowledge of the conflicts between people and wildlife. This study aims to evaluate the status human wildlife conflict and the effectiveness of the management strategies for conflict resolution in Maktau area adjacent to Tsavo West National Park in Taita Taveta, Kenya. Questionnaires and informal interviews were administered to 120 households and to 4 Park staff respectively. Crop damage and livestock predation affected the community at different magnitudes with 49% of households experiencing 1-4 ha of crop damage and 28% experiencing 2-3 livestock loss annually. Conflict increased with close proximity to the National Park with 92% of respondents perceiving wildlife as a threat. Crop and livestock loss, physical threat by wildlife, wildlife retaliation killings and management challenges were the principal causes of conflicts. The local residents and park staff had different perceptions toward the conflict and its management. Conflict management strategies applied by both the locals and Kenya Wildlife Service were not effective. This study suggests that, to reduce conflicts and promote sustainable conservation, importance should be given to co-management and interdisciplinary participation of different development sectors including participation of local communities in policy formulation and implementation. May 2013, 91 pages