Peyzaj mimarlığında enerji etkin tasarım yaklaşımları
Energy efficient design approaches in landscape architecture
  1. Tez No: 338144
  2. Yazar: SARA ZOLNOUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, peyzaj, tasarım, peyzaj tasarımı, enerji etkin peyzaj tasarımı, Energy, landscape, design, Landscape design, energy efficient landscape design
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bugün dünyanın en önemli çevre sorunlarından biri küresel ısınmadır. Küresel ısınmanın başlıca sebebi olan karbondioksit emisyonlarının en büyük kaynağı ise ısıtma, soğutma ve elektrik üretim araçlarıyla yakılan fosil yakıtlardır. Enerji tüketimi verilerine göre, Dünya?da binalar bu açıdan büyük bir paya sahiplerdir.Bu gerçeği göz önünde bulundurarak, bu araştırmada peyzaj planlama ve tasarım yöntemleri, binaların enerji tüketimini azaltmak amacıyla incelenmiştir. Bu kapsamda çevre verileri ele alınarak, bina tasarımı ve çevre düzenleme ilişkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca, bu çalışmada kentsel ölçekte ve konut ölçeğinde enerjiyi verimli bir şekilde kullanmaya yönelik oluşturulan uluslararası bina sertifikalarının kriterleri ve değerlendirme yöntemleri ele alınmıştır. Son olarak, yeni yerleşim alanlarının planlamasında enerjinin etkin kullanılması ve doğal kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.Şubat 2013, 114 sayfa
Özet (Çeviri)
Today, the most important environmental problem is the global warming. Research indicates that prominent reason of global warming is the carbon dioxide emissions caused by fossil fuel which is used in heating, cooling activities and in the production of electricity. The data of energy consumption in the world exhibit that buildings consume the large amount of energy. Therefore, in this research method of landscape planning and design is evaluated for decreasing the energy consumption of buildings. Also, landscape planning and design approach for efficient use of energy in urban and building scale is evaluated. In addition, methods for planning new residential areas with energy efficiency and maximum use of natural energy resources are recommended.February 2013, 114 pages