Liveability in urban spaces: The case of Orhangazi urban square
Kent mekanında yaşanabilirlik: Orhangazi kent meydanı örneği
- Tez No: 338252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Liveability, Urban Space, Urban Square, Principles of Liveable Urban Square, Orhangazi Square
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
21. yüzyılda değişen dinamiklerin doğal sonucu olarak kent mekanı hızla dönüşmektedir. Yapılan fiziksel müdahalelerle kent mekanı tüketim odaklı olarak görülmeye başlamıştır. Bu konuda, yaşanabilirlik kavramı, kent mekanını bütünlükçü bir şekilde ele aldığından önem kazanmaktadır. Bu tez, kent mekanında yaşanabilirliğin en iyi şekilde incelenebileceği yerlerden biri olduğundan meydanda yaşanabilirliği tartışmaktadır. Orhangazi Kent Meydanı çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışmanın amacı bir meydanı neyin yaşanabilir yaptığını ortaya analiz yoluyla ortaya koymaktır. Ayrıca analizler sonucu elde edilen bu kriterler ileride meydanda yapılacak kentsel tasarım çalışmalarında kılavuz olarak kullanılabilir. Kent mekanında yaşanabilirlik kriterlerini çıkarmak için kentsel tasarım çalışmaları tartışılmış ve bu çalışmalar arasından John Montgomery?nin çalışması benimsenmiştir. Bu kriterler, ?form?, ?activity? ve ?image? olmak üzere üç ana başlık altında toplanmıştır. Meydan, belirlenen kriterlere göre gözlem, kullanıcı algıları ve karar vericilerin yaklaşımlarıyla analiz edilmiştir. Yerel yönetimin meydana yaklaşımını kapsamlı şekilde değerlendirmek için son önerilen projeler ve düzenlenen kentsel tasarım yarışması arka plandaki dinamikleriyle birlikte detaylandırılmıştır. Yerel yönetim tarafından ortaya konulan bütün bu girişimlerin meydanı daha iyi bir yer haline getirmek için yapıldığı belirtilmektedir. Araştırma sonuçları ise meydanın halihazırda yaşanabilir bir mekan olduğunu göstermektedir. Bu anlamda, yerel yönetimin yaklaşımı ile meydandaki son girişimlerin belirtilen gerekçeleri arasındaki çelişkiyi sunması açısından bu çalışma önem kazanmaktadır.Anahtar Kelimler: Kentsel Mekan, Kent Meydanı, Meydanda Mekansal Kalite, Yaşanabilir Kent Meydanı İlkeleri, Orhangazi Meydanı
Özet (Çeviri)
Urban space has transformed as a result of changing dynamics in 21th century. It has started to be considered as a consumer-focused by physical interventions. At this point, the concept of liveability has become significant since it approaches urban space in a holistic approach. This thesis discusses livability of urban square as it is one of the best places where liveability of urban space can be examined. In this study, Orhangazi Urban Square is chosen as a case study area. The aim of this study is to reveal ?what makes an urban square liveable? by an analysis. Additionally, the criteria obtained from the analysis can be used as a guideline for further urban design studies in the square. Urban design studies are discussed to extract liveability criteria in urban space and John Montgomery?s approach is adopted among them. These criteria are listed under three main headings, i.e. form, activity and image. The square is analyzed according to the liveability criteria by site observation, users? perceptions and decision makers? approaches. Last proposed projects and the last urban design competition are elaborated with their dynamics to evaluate the local authority?s approach comprehensively. It is indicated that the main reason for all these attempts is to make the square a better place to live. Research findings reveal that the square is already liveable. In this sense, this study reaches significance as it represents the contradiction between the local authority?s approach and the rationale of last attempts.