Functional decline in the case of Salipazari, Istanbul
İstanbul Salıpazarı örneğinde işlevsel bozulma
  1. Tez No: 338323
  2. Yazar: ASLAN ESLAMI TAHERI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: kent merkezi, mahalle, kentsel yerler, kentsel bozulma, işlevsel bozulma, kentsel sosyal aktiviteler
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kentsel bozulma, kentsel problemlerin ve kent merkezindeki çöküntü alanlarının oluşmasının ele alınmasında en önemli değişkenlerden biridir. Bu çalışmada kentsel alanlarda kentsel bozulma temel nedenleri araştırılmaktadır. Bu amaçla, kentsel bozulmanın belirtileri, çeşitleri, nedenleri ve etkileyen değişkenler incelenmiştir. Tüm bunlarla birlikte, kentsel bozulmanın en önemli tetikleyicilerinden biri olan işlevsel bozulma tanımlanmakta ve düşük nitelikli kentsel alanların oluşmasına yol açması irdelenmektedir. İşlevsel bozulma sürecinde etken olan değişkenler çeşitlilik göstermektedir. Bu değişkenler küresel politik yönelimler ve ekonomiden yerel düzenlemeler kadar olan ölçeklerde gözlemlenmiştir. Bununla birlikte kentsel ve işlevsel bozulmanın ele alınışı politik nedenler, ekonomik yapı, planlama siyasaları ve yerlerin niteliklerinin yükseltilmesi şeklinde dört temel grupta değerlendrilmiştir. Son olarak, İstanbul Salıpazarı?nda düşük nitelikli yerlerin orataya çıkmasına yol açan kentsel ve işlevsel dönüşümler incelenmiştir. Çalışma alanının mahalle ölçeğinde olması nedeni ile yerin düşük nitelikliği bozulmanın ele alınmasında en önemli konu olmuştur.
Özet (Çeviri)
Urban decline is one of the most important factors dealing with the creation of urban ills and formation of slums in the city centers. This study investigates the roots of urban decline in urban areas. In order to do so, symptoms, types, causes and participant factors dealing with the process of urban decline are investigated. Also functional decline, as one of the most important triggers of urban decline, is introduced and its force that results in low quality of urban places is explored. The scale of participant factors in the process of functional decline is various. These factors are observed from changes in the global political trends and economy till the regulation changes in local scale. Moreover the ways of talking with urban and functional decline, that is classified into four major category of political considerations, economic financing, planning policy and enhancing the quality of places are explored. Finally the forces of urban and functional decline that have lead to low quality of place in the case of Salipazari, Istanbul are examined. As the scale of study area is in the neighborhood scale, the most important concern will be on the low quality of place in exploring decline in this area.