Life cycle assessment in ferrous industry
Demir döküm endüstrisinde yaşam döngüsü analizi
  1. Tez No: 338394
  2. Yazar: ÇİSEM YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ B. DİLEK, PROF. DR. TANJU KARANFİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: döküm, yaşam döngüsü değerlendirmesi, kum geri kazanımı, SimaPro yazılımı, foundry, life cycle assessment, sand reclamation, SimaPro software
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yüksek üretim miktarlarıyla dökümhaneler dünyada en çok bulunan tesislerdir. Bu çalı?mada, demir dökümhanelerinin çevresel etkisi, ya?am döngüsü değerlendirmesi hedefine yönelik olarak incelenmiştir. Enventer verisini toplamak amacıyla iki farklı dökümhane tesisinde saha çalı?maları gerçekle?tirilmi?tir. Uyguladıkları proseslere yönelik olarak iki tesis arasındaki fark; ikinci tesiste ikincil kum geri kazanım uygulamasının olmasıdır. ikincil kum geri kazanım uygulaması Entegre Kirlilik Önleme Bürosu tarafından yayınlanmış olan Dökümhaneler için En iyi Refereans Doküman`da -Mevcut en iyi teknik olarak belirtilmiştir. ?kincil kum geri kazanım sisteminin çevreye olan etkisinin yaşam döngüsü süresince anla?ılabilmesi için ilk olarak normal bir döküm prosesinin çevreye olan etkisi hesaplanmı?tır. Daha sonra, ikincil kum geri kazanım sisteminin çevreye etkisini görebilmek amacıyla kum geri kazanım sisteminin birinci tesiste uygulanması durumunda çevreye olan etkinin ne olacağı hesaplanmıştır. iki durumun sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu çerçevede i?levsel birim olarak bir ton metalin eritilmesi ve bir ton maça ve kalıp kumununüretilmesi seçilmi?tir. Çalışmanın sınırları döküm proses için be?ikten mezara, döküm ürünleri için beşikten ikinci kapıya kadar olarak seçilmiştir. Hesaplamalar SimaPro yazılımı kullanılarak yapılmı? ve etki hesaplama yöntemi olarak Impact 2002+ seçilmi?tir. Ek olarak, bir çok üretim senaryosu (ikincil kum rejenerasyon manyetik ayrışım verimi, ergimiş metalin dökülmesi esnasında özelliğini yitiren kum miktarı ve farklı ürünler) analiz edilmiş ve birbiriyle karşılaştırılmıştır. Sonuçlar; döküm alt-proseslerinden metalin ergitilmesnin, proses girdilerinin üretiminden kaynaklı yüksek enerji ihtiyacından (örneğin; pig demir ve çelik üretimi) ve metali ergitmek için ihtiyaç duyulan yüksek enerji miktarından dolayı, çevreye en yüksek etkisinin olduğunu göstermiştir. Maça ve kalıp kumunun üretilmesi için ise, ikincil kum rejenerasyonsuz ve altı senaryonun ele alındığı kum rejenerasyonlu proseslerden, kum rejenerasyonsuz prosesin çevreye etkisinin en az olduğu bulunmuştur. Bu durum, ikincil kum rejenerasyonlu sistemin enerji tüketim ihtiyacının fazla olması ile açıklanmıştır. Ayrıca, maça ve kalıp kumu üretiminde; fenol-resorcinol formaldeyhde reçine üretiminin çevreye etkide en yüksek katkısının olduğu görülmü?tür. Bu çalışma; literatürde mevcut en iyi teknik olarak belirtilen ikincil kum geri kazanımı uygulamasının ya?am döngüsü açısından çevreye daha çok etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Foundries are most widely facilities all around the world, producing high amounts of castings. In this study, environmental impact of metal foundries was investigated toward a life cycle assessment (LCA) goal. Studies were conducted in two foundry plants in order to collect the inventory data. The difference between the plants regarding their processes was the application of secondary sand reclamation (SSR) in Plant 2. Application of SSR is indicated as a -best available technique-BAT? in the Reference Document for Foundries and Smitheries published by Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC) Breau. In order to exhibit SSR`s environmental effects during its whole life cycle, firstly, environmental impact of conventional casting was evalauated by using LCA. Then, environmental impact of casting with SSR was assessed to see what if the SSR facility is applied after casting for Plant 1. The results of these two scenario (with and without SSR) were compared. In this framework, one ton of metal melted and one ton of mould and core production selected as functional units. The boundaries of the study selected as from cradle to grave for foundry processes, cradle to gate 2 for foundry products. SimaPro LCA software was used during calculations and impact assessment was conducted by using Impact 2002+ method. Additionally, several production scenarios (SSR magnetic seperation efficiency, amount of burned sand during molten metal pouring and different products) were analysed and compared to each other. Results showed that; among the sub-processes one ton metal melting has the highest environmental impact due to its high energy demand because of the production of inputs (e.g. pig iron and steel production) and energy required for melting the metal. For core and mould production, among the process without SSR and six scenarioswith SSR, the process without SSR showed the lowest environmental impact. This was explained by the high energy demand of SSR. Also, it was investigated that phenolresorcinol formaldeyhde resin production is the significant contributor of environmental impact during core and mould production. This study revealed that; application of SSR which is indicated as BAT in the literature, has more environmental effect in life cycle view.