Investigation the effects of different support medium on product with nutrient film technique
Besleyici film tekniğinde farklı destek medyalarının ürün üzerine etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 338418
  2. Yazar: ALİ İNCEMEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YILDIZ, YRD. DOÇ. DR. CAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Besleyici Film Tekniği (NFT), Çilek yetiştiriciliği, destekleyici ortam, Nutrient Film Technique, Strawberry production, Supporting mediumv
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hidroponik en basit anlamıyla, bitkileri topraksız ortamda, su ve besleyici solüsyon içerisinde büyütmektir. Dikey besleyici film tekniği (NFT) besleyici solüsyonun düzenli akışını sağlayan, en çok kullanılan hidroponik sistemlerden biridir. Bu çalışmada, farklı destekleyici ortamların çilek ürün kalitesi ve verimliliği üzerine etkisi araştırılmıştır. Cam seranın içine kurulacak olan çok katlı besleyici film tekniği (NFT) sisteminde denenecek farklı destek maddelerinin ürün verimine ve kalitesine etkisi araştırılmıştır. Farklı destekleyici ortamlar olarak kaya yünü, hindistancevizi iplikleri, perlit ve sıkıştırılmış kil destekleyici ortamları, destekleyici ortam olmayan NFT sistemi ile karşılaştırılmıştır. Meyve ağırlığı, meyve miktarı, pazarlanabilir meyve oranı, pH, sertlik, renk, kuru madde miktarı, EC, C vitamini, seker miktarı, ve bitki hastalıklarına karşı direnç gibi parametreler karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda destekleyici ortam olmayan NFT sisteminin, araştırılan parametreler bağlamında, istatiksel olarak destekleyici ortam kullanılan sistemlere göre daha verimli olduğu gösterilmiştir. Sadece NFT sisteminde büyütülen çileklerde; diğer uygulamalara göre, bitki başına düşen meyve sayısı, ortalama meyve ağırlığı, meyvenin sertliği, C vitamini miktarı, şeker miktarı ve suda çözünebilen katı madde miktarlarında istatiksel olarak bir fark bulunmuştur. Bunların sonucunda, meyve yetiştirilirciğinde NFT sisteminin nasıl uygulanması konusunda önemli bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hydroponics basically is the method of growing plants using mineral nutrientsolutions, in water, withoutsoil. Vertical nutrient film technique (NFT) is one of the most used hydroponic technique that has constant flow of nutrient solution. In this study the effects of different support medium on strawberry quality and yield using vertical NFT in glass greenhouse was investigated. NFTonly system was compared to rockwool, coco fiber, perlite and expanded clay as supporting medium for strawberry production. Parameters such as weight of product, amount of product, rate of marketable product, and including physicochemical properties such as pH, rigidity, color, dry matter amount, EC, vitamin C, sugar content, resistance to certain pathogens were observed among all supporting medium trials. NFT-only system significantly differed from other supporting medium trails by most of the parameters including fruit number per plant, average fruit weight, toughness of the fruit, vitamin C amount, sugar amount and finally soluble solid material amount in water . Revealing the effects of supporting medium on strawberry production shed light on how should NFT must be applied to fruit growing.