Assessment of indoor air quality in crowded educational spaces
Kalabalık eğitim mekanlarında iç hava kalitesinin değerlendirilmesi
- Tez No: 338419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS-ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İç Hava Kalitesi, Sıcaklık, Bağıl Nem, Hava Hızı, Karbondioksit, İnsan Konforu, Doğal Havalandırma, Eğitim Mekanları, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Indoor Air Quality, Temperature, Relative Humidity, Air Speed, Carbon Dioxide, Human Comfort, Natural Ventilation, Educational Spaces, METU Faculty of Architecture
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İç hava kalitesi, enerji tüketiminin azaltılması yönündeki küresel yaklaşımla birlikte sorun halini almıştır. Binaların yalıtım düzeylerinin artırılması fakat bina sistem detaylarının hatalı uygulanması; mekanlarda aşırı ısıya, kapalı ortam hava kirleticilerinin birikmesine, vb. sebep olmuştur. Eğitim mekanları açısından bakıldığında; bu elverişsiz iç hava koşullarından dolayı şikayet ve hastalıkların artması konsantrasyonun azalmasına ve böylece akademik performansın düşmesine yol açmaktadır. Bu bağlamda; çalışmanın amacı, kalabalık eğitim mekanlarında yeterli temiz hava sağlanamamasından kaynaklanan olumsuz iç hava kalitesikoşullarını göz önüne sermek ve iyileştirme için öneriler sunmaktır. Çalışmada, ODTÜ Mimarlık Fakültesi binasında bulunan bir sınıf ve bir tasarım stüdyosu incelenmiştir. Bu mekanlardaki mevcut iç hava koşullarını değerlendirebilmek için, her bir mekanın iki noktasında, 13 Eylül 2011 ? 24 Şubat 2012 tarihleri arasında sürekli olarak sıcaklık, bağıl nem ve karbondioksit ölçümleri ve 26 Kasım 2011 ? 5 Ocak 2012 tarihleri arasında on günlük periyotlarla hava hızı ölçümleri yapılmıştır. viiKaydedilen verilerin değerlendirmesi sonucunda, incelenen mekanlarda kışdöneminde yeterli temiz hava sağlanamamasına bağlı olarak sıcaklık, dolayısıyla bağıl nem problemleri ve CO2 birikimi olduğu görülmüştür. Mekanlardaki bu olumsuz koşulları ortadan kaldırmak için gereken temiz hava ihtiyacı mevcutta var olan fakat kullanılmayan üflemeli konvektörler ile birleştirilmiş açıklıkların tekrar kullanılabilir hale getirilmesi ile karşılanabilir.
Özet (Çeviri)
Indoor air quality has become a challenge together with the global aim `decreasing energy consumption?. Increasing insulation levels of building envelopes but implementing inaccurate building system details has caused excessive heat, accumulation of pollutants, etc. in spaces. In terms of educational spaces, the increase in complaints and illnesses due to unfavorable indoor air conditions leads to a decrease in concentration and so academic performance of students and staff. In the context, the aim of the study was indicating the poor indoor air quality conditions caused by inadequate fresh air supply in crowded educational spaces and making recommendations for the improvement. In the study, a classroom and a design studio in the METU Faculty of Architecture building were investigated. In order to examine the existing situation, at two locations of each room the temperature, relative humidity and CO2 were continuously recorded between 13 September 2011 and 24 February 2012 and air speed for ten-day periods between 26 November 2011 and 5 January 2012. vThe evaluation of the collected data indicated that both of the rooms had temperature, so relative humidity and CO2 accumulation problems mainly due to insufficient fresh air supply in the winter period. In order to eliminate the poor conditions in the rooms, the needed outdoor air can be provided through the inlet openings coupled with fan coils, which are in existence but not in use.