Principles in green architecture: An inquiry into the evaluation criteria of green awards
Yeşil mimarlık ilkeleri: Yeşil ödüllerin değerlendirme ölçütleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 338541
  2. Yazar: SEVDA HASSAN NAZHAD DAMATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÂNÂ BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil hareket, yeşil mimarlık, yeşil ödüller, yeşil mimarlık ilkeleri, yeşil tasarım, Green movement, green architecture, ecological architecture, sustainable architecture, green awards, green principles
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yeşil Mimarlık ödüllerine odaklanan bu tezde, bu ödüllerin değerlendirme ölçütleri üzerinde bir kıyaslamalı analiz çalışması yapılarak bu ödüllerle tanımlanan yeşil mimarlık ilkelerinin açıklığa kavuşturulması amaçlanmaktadır. İlk bölümde, yeşil hareketin özünü anlamak üzere, insan etkinliklerinin çevre üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı bir tepki olarak ortaya çıkan bu hareketin onyıllar boyunca gelişimi genel olarak incelenmekte, yeşil mimarlık, ekolojik mimarlık ve sürdürülebilir mimarlık kavramları bu bağlamda tartışılarak tanımlanmaktadır. Ardından çevreye duyarlı mimari tasarım ve yapı uygulamalarını teşvik etmek üzere oluşturulmuş olan yeşil mimarlık ödülleri ve bunların arasından seçilen dört ödül programı ve bu ödüllerin değerlendirme ölçütleri ayrıntılı olarak incelenmektedir. Bu ölçütler üzerinde yapılan kıyaslamalı analiz sonucunda, farklı ödüllerde tekrarlanan parametreler elde edilmiştir. Kıyaslamalı analiz çalışması sonucunda yeni bir ölçüt dizgesi elde edilmiştir. Dördüncü bölümde ise, dört yeşil mimarlık ödülünü temsilen seçilen dört en iyi mimari tasarım ve uygulama projesi bu ölçütler kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde, yeşil mimarlık ödülleri ve projeler üzerinden yeşil mimarlık ilkeleri tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present thesis focuses on green awards in architecture. It aims at searching out the principles of green architecture through a comparative analysis of leading awards in this domain. In order to represent the essence of the green movement in general, the process which it passed through the decades in response to the existing impacts of human activities on the environment is first reviewed. The concepts of green, ecological and sustainable architecture are discussed in this context. Then the international award programs established to promote environmentally appropriate practices in architectural design and construction are studied. Four awards selected among others are analyzed in detail with a special focus on the evaluation criteria. The criteria are compared with each other with the objective to find out recurrent parameters of green architecture in different awards, and a set of criteria is obtained from the comparative analysis of the awards. In the fourth chapter, case studies selected among the nominated projects in the awards are analyzed in detailed by using the evaluation criteria obtained. As a result of this study on the green awards and selected projects of best practice, the principles which define a green building or project are discussed in the conclusion.