Yeni bir sınıf (2-(2-stirilsiklooktil)benzo[d]tiyazol) türevlerinin sentezi ve ın vıtro antikanser (antiproliferatif) aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis and investigation in vitro anticancer (antiproliferative) activities of a new class of (2-(2-styrylcyclooctyl) benzo [d]thiazole) derivatives
  1. Tez No: 338608
  2. Yazar: MUHAMMED M. ÜREMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2-Substitüe Benzotiyazol, Tiyazol, Antikanser, İn vitro, HeLa, 2-Substituted Benzothiazole, Thiazole, Anticancer, In vitro, HeLa
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, 2-(stirilsiklooktil) grubu içeren yeni bir sınıf benzotiyazol türevleri dört basamakta sentezlendi. Bunun için siklookten?e diklor keten katılarak 10,10-diklorobisiklo[6.2.0]dekan-9-on elde edildi ve Zn/Asetik asit yardımıyla indirgenerek başlangıç maddesi olan bisiklo[6.2.0]dekan-9-on sentezlendi. Bisiklo[6.2.0]dekan-9-on, ilgili aldehit türevleri ile bazik ortamda muamele edilerek a,ß-doymamış karbonil bileşikleri sentezlendi. a,ß-Doymamış karbonil bileşikleri, 2-aminobenzotiyazol ile etanol içerisinde p-TsOH varlığında reaksiyona sokularak yeni 2-sübstitüe benzotiyazoller hazırlandı. Sentezlenen benzotiyazol türevleri kromatografik yöntemler ile saflaştırıldı ve spektroskopik metotlar (NMR, IR) kullanılarak yapıları aydınlatıldı ve C6 ve HeLa hücrelerine karşı in vitro anti-tümör aktivite testleri yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, a new class of benzothiazole derivatives containing 2-(styrylcyclooctyl) group was synthesized in four steps. Thus, 10,10-dichlorobicyclo[6.2.0]decan-9-one was prepared with addition of ketene to cyclooctene. Reduction of 10,10-dichlorobicyclo[6.2.0]decan-9-one with Zn in acetic acid gave the starting material bicyclo[6.2.0]decan-9-one. Treatment of bicyclo[6.2.0]decan-9-one with the corresponding benzaldehyde derivatives in alkaline medium afforded the a,ß-unsaturated carbonyl compounds. a,ß-unsaturated carbonyl compounds was reacted with 2-aminobenzothiazole and in the presence of p-TsOH in ethanol and prepared the novel 2-substituted benzothiazoles. Synthesized benzothiazole derivatives were purified by chromatographic methods and their structures elucidated using spectroscopic methods (NMR, IR). Finally, in vitro antitumor activities of benzothiazole derivatives were tested against C6 and HeLa cell.