Proton-proton çarpıştırıcılarında süpersimetri araştırmaları
Supersymmetry searches in the proton proton colliders
- Tez No: 338649
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TOPAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süpersimetri, Büyük hadron çarpıştırıcısı, Enine kayıp enerji, Standart model, Supersymmetry, Large hadron collider, Missing energy, Standard model
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Süpersimetri (SUSİ), parçacık fiziğinin Standart Model (SM) ötesi modellerden en popüler olanlardan biridir ve SM?nin açıklayamadığı sorulara cevap vermektedir. SUSİ çalışmalarında kullanılabilecek farklı yöntemler bulunmaktadır ve bunlardan biri parçacık bozunumlarında jetler ve enine kayıp enerjili son durumlardır. Benzer son durumlar bilinen SM süreçlerinden de gelmektedir. Bu nedenle bilinen süreçlerden gelecek katkıların ayırt edilmesi gerekmektedir. Ayrıca SUSİ?nin doğrulanabilmesi için parçacıklar yüksek enerjilerde çarpıştırılmalıdır. Büyük hadron çarpıştırıcısında bulunan CMS ve ATLAS deneylerinde yüksek enerjili iki proton hüzmesi kafa kafaya çarpıştırılmaktadır. Deneylerle benzer ortamlar bilgisayar simülasyon programları ile oluşturularak önceden çalışma imkanı olmaktadır. Bu çalışmada olay üreteci için Pythia ve analiz içinde Root bilgisayar programları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most popular models beyond the Standard model (SM) of particle pyhsics is Supersymmetry (SUSY) and it overcomes from the shortage of the Standard Model. There are different methods in SUSY studies and one of them is jets and missing transverse energies in the final states of particle decays. Similar final states come from known SM processes. Therefore, the signals which come from known decays must be seperated. Moreover, in order to explore SUSY the particles collide high energies. Two proton beams with high energy are collided to head to head at CMS and ATLAS detectors at the LHC. In order to work before real experiment similar conditions can be cerate using computer programs. In this study Pythia is used for event generator and Root is used for analysis.