Atmosferik basınç gaz boşalma plazmaların incelenmesi
Investigation of atmospheric pressure gas discharge plasmas
  1. Tez No: 338736
  2. Yazar: ÖZLEM FİKİRLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE HİLAL KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Townsend boşalması, glow boşalması, kararlı gazlar, GaP, Townsend discharge, Glow discharge, inert gases, GaP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, GaP yarıiletken katodun, hava ortamında düzlemsel bir gaz boşalma hücresindeki akım karakteristiği ve ışıma karakteristiği incelenmiştir. Farklı elektrod çapları (D=12mm ve 15mm) ve elektrotlar arası mesafe değerleri (d=45 µm, 90 µm, 143 µm, 240 µm, 323 µm, 445 µm ve 525 µm) için yapılan deneyler tekrarlanmıştır. Elektrod çapı ve elektrotlar arası mesafenin etkisi geniş bir basınç aralığında incelenmiştir. p=28 Torr'dan başlayarak atmosferik basınç düzeyine (p=690 Torr) kadar ölçümler alınmıştır. Böylelikle akım ve ışıma karakteristiklerine basıncın etkisi incelenmiştir. Akım ve ışıma karakteristikleri, elektrotlar arası mesafe ve elektrod çapının artışıyla doğru orantılı olarak kararsızlaşmaktadır. Bu çalışma, GaP'ın hem direkt band aralıklı hem de indirekt band aralıklı davranış göstermesi sebebiyle önem taşımaktadır. Ayrıca GaP, diğer pahalı ve daha toksik yarıiletkenlere alternatif bir yarıiletken malzemedir.
Özet (Çeviri)
This study has investigated the current characteristic and radiation characteristic of GaP semiconductor cathode in air ambient in a plane gas discharge cell. The experiments conducted for different electrode diameters (D=12mm and 15mm) distance values between electrodes (d=45 µm, 90 µm, 143 µm, 240 µm, 323 µm, 445 µm and 525 µm) have been repeated. The effect of electrode diameter and distance between electrodes has been examined in a wide range of pressure. Measurements starting from p=28 Torr to the atmospheric pressure level (p=690 Torr) have been made. Thus, the impact of pressure on current and radiation characteristics has been investigated. Current and radiation characteristics become unstable in direct proportion to the increase in the distance between the electrodes and electrode diameter. This study is significant from the point that the GaP shows a behavior of both direct bandwidth and indirect bandwidth. In addition to this, GaP is an alternative semiconductor material to the other expensive and more toxic semiconductors.