Klasik ve moleküler yöntemler kullanılarak bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) hatlarının soğuğa tolerantlik performanslarının belirlenmesi
Determination of cold tolerance performances of some common vetch (Vicia sativa L.) lines using classical and molecular methods
- Tez No: 338773
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: germination, emergence, cold tolerance, and locus specific DNA
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) Hatlarının soğuğa tolerantlık performanslarının belirlenmesiyle amacıyla yürütülen bu çalışma 2010-2011 yılları arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Toplam 20 yaygın fiğ hattı ile kontrol amaçlı kullanılan 3 tescilli yaygın fiğ çeşidine ait tohumların düşük (2oC) ve optimum (20oC) sıcaklıklardaki çimlenme ve çıkış performansları belirlenmiştir. Çimlenme denemeleri tesadüf parselleri, çıkış denemeleri tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Ayrıca, çalışmada kullanılan hatların soğuğa tolerantlık durumları tarafımızdan geliştirilen 11 adet soğuğa spesifik DNA markırı kullanılarak tespit edilmiştir. Düşük sıcaklıktaki çimlenme ve çıkış test sonuçları, soğuğa tolerantlık bakımından hatlar arasında önemli genetik farklılıkların var olduğunu, ancak bu farklılıkların sınırlı olabileceğini ve farklılıkların kullanılan hatta bağlı olarak değişebileceğini göstermiştir. Çalışmada kullanılan soğuğa yönelik lokus spesifik DNA markırları, toplamda 70 bant üretmiş olup markırlara ait ortalama polimorfizim oranı % 91.58 ve polimorfizim bilgi içeriği 0.437 olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları, yaygın fiğ hatlarının düşük sıcaklığa verdikleri tepkilerin DNA seviyesinde çok daha iyi bir şekilde tespit edilebileceğini göstermiştir.Anahtar kelime: çimlenme, çıkış, soğuğa tolerantlık, lokus spesifik DNA
Özet (Çeviri)
Objective of this study was to determine cold tolerance performances of common vetch (Vicia sativa L.) Lines. The study was conducted at department Of Field Crops, Faculty of Agriculture, Kahramanmaras Sutcu Imam University in the years of 2010-2011. Germination and seedling emergence performances of seeds of a total of 20 lines and 3 control cultivars were tested at low (2oC) and optimum (20oC) temperatures. Germination and seedling emergence experiments were arranged in completely randomized design and in a randomized complete block design with four replications, respectively. The cold tolerance performances of lines used in this study were also determined by using 11 locus specific DNA markers designed by us. Results of germination and seedling emergence experiments at low temperatures showed significant genetic differences among lines. In addition, results also showed that genetic variation present in common vetch lines is limited and this variation depends on the line used. Cold related 11 locus specific DNA markers produced a total of 70 bands. Polymorphism ratio and polymorphism information content of the markers were determined as 91.58% and 0.437, respectively. The results of this study revealed that limited response of common vetch lines to cold temperature may be determined better at DNA level.