Farklı bakla hasat olgunluk dönemlerinin yaygın fiğ (Vicia sativa L.) tohumlarının tohumluk kalitesi üzerine etkileri
Effects of different pod maturity stages on seed quality of common vetch (Vicia sativa L.)
- Tez No: 338772
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yaygın fiğ, tohum, çimlenme, hasat zamanı, Common vetch, seed, germination, harvest time
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, farklı kaynaklardan temin edilen yaygın fiğ hat ve çeşitlerinde, bakla hasat zamanı ile hasat sonrası bekletme koşullarının tohumluk kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Toplam 27 yaygın fiğ hat ve çeşidi 2008-2009 ekim döneminde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak tarla deneme alanına ekilmiştir. Bitki baklaları sarı bakla (SO) ve kahverengi bakla (KO) olmak üzere iki farklı bakla olum döneminde hasat edilmiştir. Bu baklalardan elde edilen tohumlar ya doğrudan ya da tohumdaki nem oranı %10?un altına düşene kadar oda şartlarında bekletildikten sonra çimlenme testine alınmıştır. Her hat ya da çeşitten 30 adet tohumun kullanıldığı çimlenme testi, faktöriyel olarak düzenlenmiş tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışma sonuçları, bakla hasat zamanının, kullanılan genotipe bağlı olarak tohumluk kalitesine doğrudan etki ettiğini göstermiştir. SO döneminde hasat edilen tohumların çimlenme oranı ile çimlenme hız ve homojenitelerinin daha iyi olduğu saptanmıştır. Sert tohumluluk oranı, KO döneminde hasat edilen tohumlarda daha yüksek bulunmuştur. Bekletme sonrası çimlendirilen tohumlardaki çimlenme paremetreleri, hasat sonrası hemen çimlendirilen tohumlara göre daha iyi olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, yaygın fiğ bitkisinde tohum için en uygun hasat zamanının kullanılan çeşit ya da genotipe göre belirlenmesi gerektiğini, SO döneminde hasat edilen ve bekletilen tohumların çimlenme parametrelerinin daha iyi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study were to determine the effects of different pod maturaty stages and storage conditions after harvesting on seed quality of common vetch (Vicia sativa L.) lines and cultivars. A total of 27 common vecth lines and cultivars were planted in a field experiment arranged in a randomized complete block design with three replications in the years of 2008- 2009. Pods of plant were harvested at two different maturity stages, yellow pod (Y) and brown pod (B). Seeds removed from these pods were used for germination test either right after harvesting or after storage in which the seed mositure content reduced to 10%. In germination test, four replications of 30 seeds from each line or cultivar were arranged as factorial in a completely randomized design. Results of the study indicated that pod harvesting time based on genotype used directly affected the seed quailty. Seeds harvested at Y pod stage had a better germination percentage, rate of germination and span. The ratio of hard seedness was higher in seeds harvested at B pod stage. Seeds germinated after storage had better germination paremeters than the seeds germinated right after harvesting. The results of this study revealed that the best quality of seed can be obtained when seeds harvested at harvesting time for seed should be determined based on the geneotype used, and seeds stored at room conditions after harvesting at Y pod stage provide better germination parameters in common vetch plants.