Malatya ilinde organik ve konvansiyonel kayısı üretimi yapan işletmelerin karşılaştırmalı ekonomik analizi
The comparative economic analysis of organic and conventional apricot farms in Malatya province
  1. Tez No: 338777
  2. Yazar: AHMET ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kayısı, Malatya, Organik, Konvansiyonel, Ekonomik Analiz, Apricot, Malatya, Organic, Conventional, Economic Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye, birçok meyve türünde olduğu gibi kayısı üretiminde de dünyanın önemli ülkelerinden biridir. Türkiye?de kayısı üretiminin en yoğun yapıldığı il Malatya?dır. Bu araştırma ile önemli tarımsal ürünlerimizden biri olan kayısının, Malatya ilinde organik ve konvansiyonel üretimine yer veren tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırma materyalini tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemiyle organik üretim yapan işletmelerden seçilen 56 ve konvansiyonel üretim yapan işletmelerden seçilen 68 tarım işletmesinden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmuştur. Örnek işletmeler kayısı üretim alanları dağılımı dikkate alınarak 3 tabakaya (0-30 dekar, 31-60 dekar ve 60+ dekar) ayrılmıştır. Gayri safi üretim değeri organik işletmelerde ortalama 35.705,34 TL ve konvansiyonel işletmelerde ortalama 35.634,95 TL, Gayrisaf hasıla organik işletmelerde ortalama 37.785,77 TL ve konvansiyonel işletmelerde ortalama 37.427,12 TL olarak hesaplanmıştır. Organik işletmelerde ortalama 34.368,37 TL olan işletme masraflarının %66,41?ini değişen masraflar, %33,59?unu ise sabit masraflar oluşturmuştur. Konvansiyonel üretim yapan işletmelerde ise 33.317,38 TL işletme masraflarının %65,13?ünü değişen masraflar, %34,87?sini ise sabit masraflar oluşturmuştur. Ekonomik rantabilite oranı, organik işletmelerde ortalama %0,87 konvansiyonel işletmelerde %1,04, mali rantabilite oranı organik işletmelerde ortalama %-3,32 konvansiyonel işletmelerde ortalama %-4,61 olarak hesaplanmıştır. Kayısı yetiştiriciliğinde en önemli iki sorunun ilkbahar geç donları ve yüksek geçici işçilik maliyetleri olduğu belirlenmiştir. Bu iki soruna karşı üretim deseni diğer meyve türleri ve sebzecilik yönünde kaydırılmalıdır. Böylece aile işgücü kullanımı daha verimli hale gelecek ve ilkbahar geç donlarının üretici üzerindeki etkisi azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey is one of the important apricot producers of the whole world as well as a lot of fruit types. Apricot production is most intensive farmed in Malatya region of Turkey. In this study was aimed to make the comparative economic analysis of both organic and conventional apricot producer farms, which produce one of the major agricultural products of Turkey. The research data were collected from 56 organic and 68 conventional farms by survey method using stratified randomly sampling method. Sample farms were stratified in three groups regarding apricot production area (0-30 decare, 31-60 decare and 60+ decare). Average gross production values were calculated as TL 35.705,34 and TL 35.634,95 for the organic and conventional farms respectively. Also, average gross revenues were calculated as TL 37.785,77 for organic and TL 37.427,12 for conventional farms. Average farm cost was calculated as TL 34.368,37 for the organic farms, and the variable cost and fixed cost percentages were calculated as 66,41% and 33,59% respectively for the organic farms. Also, average farm cost was calculated as TL 33.317,38 for the conventional farms, and the percentage of variable cost and fixed cost were calculated as 65,13% and 34,87 %, respectively for the organic farms. Average economic rantability rates were calculated 0,87% and 1,04% for the organic and conventional farms, respectively. Average fiscal rantability rates were calculated as -3,32% and -4,61% for the organic and conventional farms respectively. Late spring frost damage and late labour cost were determined as most important problem for apricot farming. To overcome these problems the farms should head towards production of other fruit species and vegetables as well as apricot production. In this way, family workforce will be used more efficiently and late spring frost damages on farms reduced.