Malatya ilinde kayısı ağaçlarında zarar yapan coccidae ve diaspididae (Hemiptera:Coccoidea) familyalarına ait türlerin saptanması, yaygınlık durumları ile parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
A study on determination of coccid and diaspid (Hemiptera: Coccoidea) pest species, their prevalence and their parazitoits and predators on apricot trees in Malatya
  1. Tez No: 338778
  2. Yazar: TALİP YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coccidae, Diaspididae, Malatya, Kayısı, Coccidae, Diaspididae, Malatya, Apricot
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye?nin en geniş kayısı üretim alanına sahip Malatya?da, kayısılarda zarar yapan Coccidae ve Diaspididae familyalarına ait türleri saptamak, yaygınlık durumları ile önemli türün parazitoit ve predatörlerini belirlemek için yapılan bu çalışma 2 yıl sürmüştür. Çalışma; kayısı yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı ilçelerde, sistematik örnekleme metoduna göre seçilen ağaçlar üzerinde yürütülmüştür. Sürvey çalışmaları yapılmış, türler belirlenmiş, bulaşıklık seviyesi ve yaygınlık oranına göre önemli tür belirlenmiştir. Darbe yöntemine göre predatörleri toplanmış ve kültür kafeslerine alınarak parazitoitleri elde edilmiştir. Coccidae familyasından 4 tür, Diaspididae familyasından 3 tür, önemli türün ise 5 parazitoidi ve 4 predatörü tespit edilmiştir. Coccidae familyasından önemli tür olarak belirlenen Sphaerolecanium prunastri (Fonscolombe)?nin yanı sıra Eulecanium tiliae (Linnaeus), Parthenolecanium corni (Bouche), Filippia follicularis (Targioni-Tozzetti) türleri tespit edilmiştir. Önemli türün parazitoitleri Cerapterocerus mirabilis (Hymenoptera: Encyrtidae), Pachyneuro muscarum (Hymenoptera: Pteromalidae), Coccophagus lycimna (Hymenoptera: Aphelinidae), Metaphycus silvestri (Hymenoptera: Encyrtidae), Discodes coccophagus (Hymenoptera: Encyrtidae), Predatörleri ise Exochomus quadripustulatus (Coleoptera: Coccinellidae), Coccinella septempunctata (Coleoptera: Coccinellidae), Cybocephalus fodori (Coleoptera: Cybocephalidae), Chrysopa sp. (Neuroptera: Chrysopidae) olarak tespit edilmiştir. Diaspididae familyasından ise Lepidosaphes ulmi (Linnaeus), Lepidosaphes malicola (Borchsenius) ve Mercetaspis halli (Green) türleri tespit edilmiştir. Bu türlerden Mercetaspis halli (Green) en yoğun görülen tür olarak belirlenmiştir. Ancak bulaşıklığın düşük seviyelerde olmasından dolayı önemli tür olarak görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at to determination of species belonging to the families of Coccidae and Diaspididae which damage apricot trees in Malatya having the largest apricot field of Turkey and prevalence status and the parazitoits of important species of Coccidae and Diaspididae. The study was carried out selected trees with respect to the method of systematic sampling from the sub- province where intensive apricot growing is being done. Survey studies were done, species determined and important species determined according to contamination level and prevalence status. According to hitting method, predators were collected and parazitoids were acquired by taking into cage culture. 4 species from Coccidae family, 3 species from Diaspididae family were determined. It was also determined 5 parazitoids and 4 predators of an important species, Sphaerolecanium prunastri. Beside Sphaerolecanium prunastri (Fonscolombe) as an important species, Eulecanium tiliae (Linnaeus), Parthenolecanium corni (Bouche), Filippia follicularis (Targioni-Tozzetti) were also determined. The parazitoids of an impotant species, Sphaerolecanium prunastri, were detemined as Cerapterocerus mirabilis (Hymenoptera: Encyrtidae), Pachyneuro muscarum (Hymenoptera: Pteromalidae), Coccophagus lycimna (Hymenoptera: Aphelinidae), Metaphycus silvestri (Hymenoptera: Encyrtidae), Discodes coccophagus (Hymenoptera: Encyrtidae) and the predators an impotant species, Sphaerolecanium prunastri were determined as Exochomus quadripustulatus (Coleoptera: Coccinellidae), Coccinella septempunctata (Coleoptera: Coccinellidae), Cybocephalus fodori (Coleoptera: Cybocephalidae), Chrysopa sp. (Neuroptera: Chrysopidae). Lepidosaphes ulmi (Linnaeus), Lepidosaphes malicola (Borchsenius) and Mercetaspis halli (Green) were found from Diaspididae family. Among these species Mercetaspis halli (Green) was detected as the most intensive species on apricot trees. However; Mercetaspis halli (Green) was not seen as an important species because of its low contamination level.