Venturi ile ozon enjeksiyonu
Ozone injection with venturi
  1. Tez No: 338788
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA KIRMACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP CUCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Environmental Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ozon, Ozon Enjeksiyonu, Venturi, Havalandırma, Çözünürlük, Ozone, Ozone Injection, Venturi, Aeration, Solubility
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmada farklı daralma oranlarına ve farklı uzunluklara sahip venturi havalandırıcıların ozon gazının sudaki çözünürlük performansı incelenmiştir. 0,50 ve 0,75 daralma oranlarına sahip venturi havalandırıcılar sisteme eklenerek bu venturilerin hava giriş oranı performansları ve suya ozon enjeksiyonu amaçlı kullanımı sırasındaki verimlilikleri araştırılmıştır. 28 mm çapına sahip venturilerin daralan boğaz bölgelerine açılan 5 mm çapındaki hava deliğinden hava hızı ölçümlerinin ardından, bu deliklerde oluşan atmosfer basıncından daha düşük basınç etkisiyle, ekstra güç kullanmadan suya ozon gazı enjeksiyonu gerçekleştirilmiştir. Ozon gazı ozon jeneratörü kullanılarak elde edilmiştir. Her deney seti için çıkış suyunda sıcaklık, çözünmüş oksijen ve ozon konsantrasyonlarının ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Belirlenen debi değerlerinde venturilerden sonra sisteme eklenen 25, 50 ve 75 cm uzunluğundaki borular ile farklı daralma oranlarına sahip venturilerin suya ozon gazı enjeksiyonu sırasındaki performansları belirlenerek birbirleri ile kıyaslanmıştır. Yapılan ölçümler ve hesaplamalar sonucunda, suya ozon enjeksiyonu verimleri karşılaştırıldığında 0,50 daralma oranına sahip venturinin 0,75 daralma oranına sahip venturiye oranla daha iyi sonuç verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed investigation of solubility performance of ozone gas in water using and tubes having different lengths. Venturi aerator having 0.50 and 0.75 range of constriction were added to construction and yield of performance of range of air into system and ozone injection to tap water were examined. Ozone injection was provided without extra effort due to occurring a 5mm hole that makes negative pressure on 28 mm venturi at getting thin of the tube. Air rate was measured in 5mm hole. Ozone gas was generated using ozone generator. Temperature, dissolved oxygen and ozone concentration of effluent water were measured each of experimental design. In exact flow rate, it was compared when ozone injected into tap water for each 25, 50 and 75 cm length tubes being added to system and having different range of constriction. In result of measurements and calculations, it was observed that venturi having 0.50 range of constriction was effective compared to venturi having 0.75 range of constriction.