Kapalı yüzme havuzu sularının dezenfeksiyonunda kullanılan venturi ozon sisteminin toksikolojik açıdan incelenmesi
Toxicological investigation of venturian ozone system used in disinfection of closed swimming pool waters
- Tez No: 585585
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ZEHRA OMURTAG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kimya, Spor, Public Health, Chemistry, Sports
- Anahtar Kelimeler: Swimming Pool, Disinfection, Venturi Ozone
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yüzme günümüzde popüler bir rekreasyonel fiziksel aktivitedir. Bu açıdan yüzme havuzlarının hijyenik açıdan temiz ve güvenli alanlar olması halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Yüzme süresince maruz kalınan suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan standartlara uygun parametlerde kalitesinin sağlanması hijyeni, sürdürülebilir kılmada en belirleyici faktördür. Havuzlarda hijyen, dezenfeksiyon işlemi ile sağlanmaktadır. Klor, havuzların dezenfeksiyonunda en fazla tercih edilen kimyasaldır. Klor sudaki doğal ya da insan faaliyetleri sonucu oluşan öncü bileşiklerle sürekli reaksiyona girerek bağlı kloru ve klorlu organik dezenfeksiyon yan ürünlerini oluşturabilmektedir. Dezenfeksiyon yan ürünleri insan sağlığı açısından risk oluşturduğu yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Su kaynaklı salgın hastalıkların nedeni olan patojen mikroorganizma faaliyetlerinin önlenmesi ve hastalıkların önüne geçilmesi ve yayılmasını engellemek için yüzme havuzlarının sürekli dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Venturi ozon, son zamanlarda yüzme havuzlarında sık kullanılan bir dezenfeksiyon sistemidir. Bu çalışmada Fatih Spor Kompleksi Kapalı Yüzme Havuzu dezenfeksiyon sisteminde kullanılan venturi ozon sisteminin yüzme havuz suyunun standart parametler arasında kalmasındaki etkisi havuz suyu analiz sonuçları üzerinden retrospektif olarak incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Yüzme Havuzu, Dezenfeksiyon, Venturi Ozon
Özet (Çeviri)
Swimming is a popular recreational physical activity today. In this respect, it is important for public health that swimming pools are clean and safe in terms of hygiene. Ensuring the quality of the water exposed during swimming in accordance with the standards in terms of physical, chemical and biological aspects is the most determining factor in making hygiene sustainable. Hygiene in pools is provided by the disinfection process. Chlorine is the most preferred chemical in the disinfection of pools. Chlorine reacts continuously with the precursor compounds formed as a result of natural or human activities in the water and forms the by-products of chlorine and chlorinated organic disinfection. Studies show that the disinfection by-products pose a risk to human health. Swimming pools need to be disinfected continuously to prevent the actions of pathogenic microorganisms that are the cause of waterborne epidemics, and to prevent the diseases and their spread. Venturi ozone is a disinfection system used in swimming pools. In this study, the effect of Venturi ozone system used in the disinfection system of Fatih Sports Complex Indoor Swimming Pool on the staying of swimming pool water among standard parameters is retrospectively examined through the results of pool water analysis.