A study on the urban/architectural transformations in Keçiören district after 1990s
1990 sonrası Keçiören ilçesinde oluşan kentsel/mimari dönüşüm üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 166825
  2. Yazar: MEHMET PINAREVLİ
  3. Danışmanlar: DR. NERGİS RANA ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Decorated shed, imge üretimi, seçmecilik, kitsch, hyper-reality. vıı, Decorated shed, image production, eclecticism, kitsch, hyper-reality
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz 1990 SONRASI KEÇİÖREN İLÇESİNDE OLUŞAN KENTSEL/MİMARİ DÖNÜŞÜM ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Pınarevli, Mehmet Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Inst. Dr. Nergis Rana Öğüt Ekim 2005, 126 Sayfa Türkiye'de“Modern Hareketin”gerçekleşmesi yolunda, Ankara başkent olması ile beraber yeni kurulan modern Türk Devleti için en önemli şehir olmuştur. Ankara' mn kentsel planlama projeleri refah içinde ve modern bir sosyal toplum düzeni oluşturmayı amaçlamış bir ideolojiye simge olma temeli üzerine oluşturulmuştur. Keçiören, Ankara'nın belli başlı önemli ilçelerinden bir tanesidir. Bu çalışmada ana amaç Keçiören ilçesinde son on yılda gerçekleştirilen ve Ankara ile bütünleşmiş ideolojiye ters düşen kentsel ve mimari dönüşümü analiz etmektir. Burada belediye yönetiminin tavrı ve bu tavrın Keçiören'deki mimari ve kentsel dönüşümdeki rolü, bir gecekondu şehri olan Keçiören'i“decorated shed”örnekleriyle dolu olan bir kente dönüştürmüştür. Robert Venturi'nin oluşturduğu“decorated shed”terimi, bu on yıllık dönemde oluşturulan yeni mimari ve kentsel öğeleri açıklamada kullanılacaktır. Ek olarak bu duruma karşı tavırlarıyla ilçe sakinleri, müteahhitler ve mimarların konumu ve dönüşüme olan katkıları tartışmaya açılacaktır. Bu dönüşümü açıklayabilmek için başka yardımcı terimlere başvurulacaktır. Bunlar; popülizm, Türkiye'de yıllardır tartışma konusu olan ulusalcılık, durumdaki süslemeler, dekoratif ve anıtsal üğelere konu olan ideolojinin vitemelini oluşturan Türklük, Turancılık, İslamcılık ve oryantalizmdir. Keçiörende yapılan önemli bir yapıda Estergon Kalesi' dir. Bu bina ilçenin geri kalanı göz önüne alındığında farklı bir karakter yapışma sahip olması nedeniyle, bu yapının analizi Eco ve Dorfies'in tanımlan çerçevesinde“kitsch”ve“hyper-reality”terimleri ışığında ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE URBAN/ARCHITECTURAL TRANSFORMATIONS IN KEÇİÖREN DISTRICT AFTER 1990s Pınarevli, Mehmet M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst. Dr. Nergis Rana Öğüt October 2005, 126 Pages Ankara, being the capital, has been the most important city for the New Modern Turkish State on its way of establishing the modernity project of Turkey. The development of the urban planning projects proceeded on the basis of this aimed concept of the new society, carrying the privilege of being the symbol of the modern republic, prosperity and wealth. Keçiören is one of the main districts of Ankara. The main aim of this study is to analyze and describe the ideological departure of Keçiören from the concept of the“modern”Ankara, within the last ten years. Here the attitude of the municipality and its role as the agent of civil power leading the architectural and urban transformation of Keçiören from a district full of gecekondu to one full of“decorated sheds”will be discussed. Here, the term“decorated shed”, introduced by Robert Venturi, will be used for the explanation of the new architectural and urban elements Furthermore, the attitude of the society and the architects and contractors who are responsible for the actual case will be brought into argumentation. In this sense, other subsidiary terms will be used to explain the process of the case are ; populism and politics, nationalism, the ideology of the Turkish nation (Türklük), Turanism, Islamism and orientalism. Additionally, an important building in the district, the ivEstergon Castle, which has different characteristics from the other parts of the district, will be explained with the terms“hyper-reality”and“kitsch”by the explanations of Umberto Eco and Dorfles.