Doğrudan ve geleneksel ekim yöntemlerinin ve farklı su düzeylerinin mısırın su-verim ilişkilerine etkisi
The effect of direct and traditional seeding methods and different water levels on the water?yield relationship of crop
  1. Tez No: 338789
  2. Yazar: ALİ BEYHAN UÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN DEĞİRMENCİ, PROF. DR. CAFER GENÇOĞLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, damla sulama, kısıntılı sulama, bitki su tüketimi, dane verimi, geleneksel ekim, doğrudan ekim, corn, drip irrigation, deficit irrigation, crop water consumption, grain yield, direct cultivation, traditional cultivation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırma, doğrudan ve geleneksel ekim koşullarında 6 farklı düzeyde oluşturulan sulama konularının verim üzerine olası tepkilerini belirlemek amacıyla bir tarla çalışması olarak yapılmıştır. Araştırma, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında 2010 ve 2011 yıllarında mısır bitkisinin yetişme sezonu boyunca yürütülmüştür. Araştırmada farklı sulama düzeyleri, haftada bir 90 cm?lik toprak profilinde tüketilen suyun %100?ünün (I100, kontrol konusu) uygulandığı tam sulama, tam sulamanın %80?inin (I80), %60?ının (I60), %40?ının (I40), %20?sinin (I20) uygulandığı kısıntılı sulamalar ve sulama suyunun uygulanmadığı %0 (I0) konularından oluşturulmuştur. Böylece 1 tam sulama, 4 farklı düzeydeki sulama konuları ve 1 susuz konu olmak üzere toplam 6 sulama konusundan oluşturulmuştur. Bitki materyali olarak ADA-9516 hibrid mısır çeşidi kullanılmıştır. Araştırma dört yinelemeli olarak bölünmüş parseller deneme deseninde kurulmuş ve sulama uygulamaları damla sulama yöntemiyle yapılmıştır. Sulama uygulamaları haftada bir olacak şekilde planlanmıştır. Araştırmanın her iki yılında on sulama uygulaması gerçekleşmiş ve toprak su içeriği değişimi gravimetrik yöntem ile izlenmiştir. Sulama mevsimi boyunca bitki boyu, yaprak alan indeksi, kuru madde üretimi, kök yoğunluğu, bitki su stres indeksi ölçümleri yapılmıştır. Hasatta, verim ve verim parametreleri değerlendirilmiştir. Araştırma süresince gerçekleştirilen gözlem ve ölçümlerin sonucunda, doğrudan ve geleneksel olarak ekilen mısır bitkisinin uygulanan su kısıntısına karşı (sulama konularının) gösterdikleri tepkilerde önemli düzeyde farklılıklar saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; sulama suyunun kıt veya pahalı olduğu koşullarda mısır bitkisi için, maksimum %20 oranında kısıntı yapılması, sulama uygulamalarının damla sulama yöntemiyle yapılması ve doğrudan ekim koşullarında daha az girdi ile karlı bir yetiştiriciliğin yapılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a field study to determine the potential outcomes of irrigation issues, have been formed on six different levels under direct and traditional cultivation conditions. The study was conducted in the research and trial area of the Agriculture Institute of Eastern Mediterranean throughout the growing season of corn in 2010 and 2011. Different irrigation levels, full irrigation in which 100% of the water is applied to a 90-cm soil profile once a week (I100), partial irrigation where 80% (I80), 60% (I60), 40% (I40), and 20% (I20) of the full irrigation was used and none of it (I0) was used constituted the issues included in the study. Therefore, the study consisted of a total of 6 irrigation issues, one of which was full irrigation, four different irrigation levels, and one without any irrigation. ADA-9516 hybrid corn was used as the plant material in the study. The study was conducted on a four trial basis on divided parcels and drip irrigation was made use of. The irrigation was applied once a week. 10 irrigations were applied in the both years of the study and the change in soil water content was monitored through gravimetric methods. Throughout the irrigation season, such observations as plant height, leaf area index, production of dry material, root density and plant water stress index were conducted. The yield and parameters of yield were evaluated. The observations and measurements carried throughout the study revealed significant changes in the responses that the corn planted through direct and traditional methods to the deficit irrigation. It was determined at the end of the study that under the conditions where irrigation water is scarce or expensive, a maximum 20% decrease in the irrigation and the utilization of drip irrigation will lead to a cultivation with less investment and more profit.