Bir alışveriş merkezinin (AVM) iklimlendirme sisteminde enerji tüketiminin iyileştirme olanaklarının araştırılması
A research for facilities to improve energy consumption of air conditioning system in a shopping center
- Tez No: 338791
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ERDAL AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Tasarrufu, Enerji Tüketimi, Isı Kaybı, Yalıtım, Energy saving, Energy consumption, Loss of heat, Insulation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, alışveriş merkezlerinin (AVM) enerji tüketimlerinin azaltılması yönünde örnek bir AVM incelenmiştir. Çalışmanın yapıldığı yer Kahramanmaraş ilinde bulunan Arnelia alışveriş merkezidir (AVM olarak anılacaktır). AVM?nin yapı kabuğu bileşenlerinin toplam ısı geçiş katsayıları incelenip, TS 825 standartlarına göre uygunluğu tartışılmıştır. AVM?nin sadece yalıtım uygunluğuna göre bilgisayar destekli ısı yalıtım programı (TGUB) kullanılarak, enerji kimlik belgesi (EKB) hazırlanmıştır. AVM?nin yapı kabuğu termal kamera ile fotoğraflanıp, ısı kayıplarının olduğu kısımlar gözlemlenmiştir. Termal fotoğraflar kapsamında, TS 2164 standardına göre AVM bölümlerinin ısı kayıp hesapları yapılmıştır. Isı kayıplarının azaltılması yönünde önerilerde bulunulmuştur. Sağlanabilir enerji tasarrufu hesaplamalarla ortaya konmuştur. Gereken yatırım için maliyet analizleri ve amortisman hesabı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a sample shopping center was examined in terms of decreasing energy consumption of shopping centers. The study was carried out in Arnelia Shopping Center (to be stated as AVM) located in Kahramanmaraş. After examining all the building cover?s components? total heat coefficients, it was discussed whether they were up to the TS 825 standarts. An energy identity document was prepared through use of computer assisted heat insulation programme (TGUB) just for AVM?s conformity to heat insulation. AVM?s building cover was photographed with thermal cameras and the parts with loss of heat were observed. With regard to thermal photos, in terms of TS 2164, loss of heat was calculated for AVM?s different parts. Some measures were proposed to prevent loss of heat. Possible energy savings were calculated. Costs and redemption accounts were analysed for the necessary investment.