İnternet kullanımıyla ilgili değişkenlerin cinsiyet, kişilik özellikleri, yaşam doyumu ve bağlanma stilleri açısından incelenmesi
Investigation of variables related to internet use with gender, personality, life satisfaction and attachment styles
- Tez No: 339163
 - Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SELİM HOVARDAOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: İnternet Kullanımı, bağlanma stilleri, kişilik özellikleri, yaşam doyumu, Internet use, attachment styles, personality, life satisfaction
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın temel amacı cinsiyet ve bağlanma stilleri yönünden internet bağımlılığı, sosyal ağ kullanımı ve sosyal ağları benimseme, yaşam doyumu ile içe dönüklük-dışa dönüklük arasında fark ve bağlantıların olup olmadığını belirlemektir. Buna ek olarak internet bağımlılığını yordamada bu değişkenlerden hangilerinin etkili olduğunu saptamakta araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırmanın örneklemini, 241?i kadın (%59) ve 170?i erkek (%41) toplam 411 kişi oluşturmuştur. Örneklem grubunun yaş ortalaması 26.39?dur (S=5.27). Veri toplama araçları Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Ağları Benimseme Ölçeği, Sosyal Ağ Siteleri Kullanım Amacı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, İnternet Bağımlılık Ölçeği, İnternette Bilişsel Durum Ölçeği, Eysenck Kişilik Envanteri ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri?dir. Çok değişkenli varyans analizi sonuçlarına göre korkulu bağlanma stiline sahip kişilerin internet bağımlılığı ve nevrotiklik düzeyleri diğer bağlanma stillerine sahip kişilerin nevrotiklik düzeylerinden daha yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda bu kişiler yüksek anksiyete ve kaçınma eğilimi göstermektedirler. Güvenli ve kayıtsız bağlanma stiline sahip kişilerin dışadönüklük düzeyleri ise, korkulu bağlanma stiline sahip kişilerin dışadönüklük düzeylerinden daha yüksektir. Ayrıca güvenli bağlanma stiline sahip kişiler daha az internet bağımlılığı göstermektedirler. Cinsiyet temel etkisi incelendiğinde; erkeklerin kadınlara oranla internet bağımlılığına daha yatkın olduğu görülmektedir. Diskriminant analizi sonuçlarına göre ise, bağımlı grup bağımlı olmayan grup ve eşik grubundan tanıma ve tanınma amaçlı, azaltılmış dürtü kontrolü, kaçınma ve nevrotiklik boyutlarında ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relation among internet addiction, social network usage, adoption of social networks, life satisfaction, introversion and extroversion in accordance with the gender and attachment styles. Additionally, observing effectiveness of each of these variables in order to predict the internet addiction is another purpose of this study. The sample of this study is composed of 241 women (59%) and 170 men (41%), totally 411 individuals with an average age of 26.39 (SD=5.27). Participant data is collected by using Demographic Form, Facebook Adoption Scale, University Students? Aim of Use of Social Network Sites Scale, The Satisfaction with Life Scale, Internet Addiction Scale, Online Cognition Scale, Eyseck Personality Questionnaire, Experiences in Close Relationships Inventory. According to multivariate analysis of covariance, individuals with fearful attachment style have higher scores than individuals with other attachment styles in internet addiction and neuroticism. Besides, individuals with fearful attachment style are reported to have higher anxiety avoidance. Moreover, individuals with secure and dismissive attachment styles have higher extroversive than people with fearful attachment style. Furthermore, people with secure attachment style show lower tendency to internet addiction. According to the main gender effect, men show higher disposition towards social media addiction than women. Lastly, according to discriminant analysis addicted group separates from non-addicted and threshold group on use with the aim of acquaintance, diminished impulse control, avoidance and neuroticism dimension.