Madenli havzası'nda (Isparta/Gelendost) CBS yardımıyla sel-taşkın risk analizi ve yerel risk yönetimi
Madenli basin (Isparta-Gelendost) by the help of gis flood risk analysis and local risk management
- Tez No: 339319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TOKGÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Flod-Floods, GIS, Risk Analysis, Local Risk Management, Madenli Basin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
2013 yılı verilerine göre Türkiye'de depremden sonra en fazla etkili olan doğal afet sel-taşkınlardır. Sel-taşkınlar neden oldukları afet ile insan yaşamını tehlikeye atma ve maddi kayıplar haricinde ekonomik ve toplumsal sorunlara da yol açmaktadır. Bu tür doğal olaylar oluşma ihtimalleri ve yaratacakları etkiler alınacak önlemlerle en aza indirilebilir. Bu önlemlerin en önemlisi sel-taşkın riski bulunan alanların belirlenmesidir. Belirlenen alanlarda elde edilen verilerin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) aracılığıyla yerel risk yönetimi çerçevesinde değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması ve böylesi olası doğal afetler karşısında önceden tedbirli olunarak zararın asgari düzeye çekilmesidir.Madenli havzasında etkilenecek alanların belirlenerek olası etkiler analiz edilecek yerel yönetimlerin bu konuda geleceğe yönelik tedbirlerini kolaylaştıracaktır. Bu alan çalışmasında arazi gezi ve gözlemleri yapılacak; hidrolojik kesitler çıkarılarak eldeki veriler CBS ortamına aktarılarak analizler değerlendirilerek sonlandırılacaktır.Anahtar Kelime: Sel-Taşkın, CBS, Risk Analizi, Yerel Risk Yönetimi, Madenli Havzası.
Özet (Çeviri)
2013 of according to EM-DAT, in Turkey after the eartquake, flood-floods are the most effective natural disaster. Flood-Floods have caused disaster endangering human life and also leads to economic and sosial problems except for material losses. This kind of possibility of occurence of natural events and their impact can be minimized by measures. The most important of these measures, is to determine the risk of flooding in the area. The data obtained through by Geographic İnformation Systems (GIS) are evaluated within the framework of local risk management take the neccesary precautions against natural disasters and the potantial of suchpre-served by being vigilant to minimize the extraction of the damage.The areas in Madenli basin affected are as to be analyzed by determining the possible effects and this will make easy for local goverments to take measures for the future, in this regard land trips and observations are to be held, hidrological sections will be removed and the available data will be tranferred to GIS analys is and finalized are evaluated.