İç kontrolün uygulanabilirliği
The applicability of internal control
  1. Tez No: 339320
  2. Yazar: MUSTAFA DÖNGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Internal Control, Management Responsibility, Accountability, Transparency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma ile modern yönetim anlayışı çerçevesinde ortaya çıkan iç kontrol sisteminin ülkemizde uygulanabilirliği araştırılacaktır. Bu kapsamda geleneksel yönetim anlayışı, modern yönetim anlayışı ve denetim kavramlarından bahsedilecektir. Ülkemizde de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu ile mevzuatımıza giren iç kontrol sisteminden ve sistemin uygulanabilirliğinden bahsedilecektir. Çalışma üç bölümden oluşacaktır; Birinci bölümde yönetim anlayışında yaşanan değişim ve geleneksel yönetim anlayışından modern yönetim anlayışına doğru yaşanan değişim ortaya konmaya çalışılacaktır. Arkasından modern ve geleneksel yönetimlerdeki denetim anlayışlarından bahsedilecektir. İkinci bölümde ise iç kontrol kavramından bahsedilecek uluslar arası iç kontrol modelleri ve iç kontrol standartlarına değinilecek ülkemizdeki uygulamasıanlatılacaktır. Daha sonra iç kontrolün uygulanabilirliğinden bahsedilecektir. Üçüncü bölümde ise ülkemizdeki iç kontrolün uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi ve konu kapsamında varılan sonuca yer verilecek, öneriler getirilecektir
Özet (Çeviri)
In this study, we will research about the applicability of the internal control system, which occurred in the sense of modern management in our country. So, in this context, we mention about the concepts: central management mentality, modern management mentality and audit. We also mention about the internal control system and its applicability in our country which has been applied according the 5018th. Law known as“Governmental Financial Management and Control Law”. This study is consist of three chapters; In our first chapter, we try to explain the evolution in the management mentality and transformation towards the classical management system to modern management system. Behind the conception of the modern and the traditional governments referred to the audit. In the second chapter we mention the concept internal control, International internal control models and internal control standards and discuss the application in our country. In the third chapter we evaluate the application of the internal control system in our country and make our conclusion about the subject,suggestions will be made.