Ön çapraz bağ tamiri sonrası gövde stabilizasyon egzersizlerinin postüral stabilite ve alt ekstremite fonksiyonu üzerine etkisinin araştırılması
Investigatigation of the effect of core stabilization exercises on postural stability and lower extremity functional status after anterior cruciate ligament reconstruction
- Tez No: 339425
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN BAYRAMLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, otogreft, gövde stabilizasyon, egzersiz, Anterior cruciate ligament, autograft, core stabilization, exercise
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, ön çapraz bağ tamiri sonrası gövde stabilizasyon egzersizleri ile klasik rehabilitasyon protokolünün etkilerini eklem laksitesi, diz ve kalça çevresi kas kuvveti, postüral stabilite ve fonksiyonel testler yönünden karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya hamstring tendon grefti kullanılarak ön çapraz bağ tamiri yapılan 28 hasta dahil edildi. 13 hasta klasik rehabilitasyon programına, 15 hasta gövde stabilizasyon egzersizleri programına alındı. Her iki gruba ameliyat sonrası 16. hafta sonunda postüral stabilite değerlendirmesi, gövde endurans testleri, izometrik kalça çevresi kas kuvveti, izokinetik diz kas kuvveti, ligament laksitesi testi, fonksiyonel hoplama testleri Lysholm skorlaması yapıldı. Grup içi karşılaştırmalar Wilcoxon test, gruplararası karşılaştırmalar Mann-Whitney U, oranların karşılaştırması ise ki-kare test ile yapıldı. Gövde stabilizasyon grubunda etkilenen ve sağlam bacağın postüral stabilite skorları arasında fark bulunmazken, klasik rehabilitasyon grubunda gözler kapalı değerlendirmede, etkilenen bacağın genel stabilite indeksi daha fazla bulundu (p.05). Gövde stabilizasyon egzersizleri ön çapraz bağ tamiri sonrası diz ve kalça çevresi kas kuvvetini ve postüral stabiliteyi klasik rehabilitasyona göre daha iyi geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of core stabilization exercises and conventional rehabilitation protocol after anterior cruciate ligament reconstruction in terms of knee joint laxity, knee and hip muscle strength, postural stability and functional tests. 28 patients reconstructed with hamstring tendon were included. 13 patient included in conventional rehabilitation, 15 included in core stabilization programme. Postural stability assessment, trunk endurance tests, isometric hip muscle strength test, isokinetic knee muscle strength test, instrumented ligament laxity test, functional hop tests and Lysholm knee scoring scale were done to both groups at the end of 16th week. Comparisons within group were done by using Wilcoxon test, between groups by Mann-Whitney U test and comparisons of proportions by chi-square test. In core stability group no difference was found between operated and uninvolved extremities, in classic rehabilitation group reconstructed limb?s overall stability index was higher than other extremity in eyes-closed condition (p.05). Core stabilization exercises improves knee and hip muyscle strength and postural stability more than classic rehabilitation.