Kronik lenfositik lösemili hastaların prognostik özellikleri ve tedaviye yanıtlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of prognostic features and treatment response in chronic lymphocytic leukemia
  1. Tez No: 339485
  2. Yazar: NEVİN ALAYVAZ ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SAYINALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik lenfositik lösemi, prognostik faktörler, sağkalım, tedaviye yanıt, komplikasyon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kronik lenfositik lösemi (KLL) klinik spektrumu ve seyri çok değişken olan ve ileri yaş populasyonda daha sık görülen bir hastalıktır. Hastaların sağkalımını etkileyen prognostik faktörlerin belirlenmesi, prognostik faktörlere göre yüksek riskli hastaların saptanması ve yeni tedavi rejimlerinin uygulanması ile KLL?de sağkalımda artış elde edilmiştir. Ancak ülkemizde bu konuyla ilgili yapılmış yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı KLL?li hastalarda prognostik faktörleri belirlemek ve uygulanan tedavi rejimlerinin yanıt oranlarını ve sağkalım üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla Ocak 2000 ? Haziran 2013 tarihleri arasında Uluslararası KLL Çalışma Grubu (IWCLL) tarafından tanımlanmış kriterlere göre KLL tanısı alan 245 hastanın tanı anındaki klinik özellikleri, kemik iliği tutulum paterni, laktat dehidrogenaz-LDH- ve ß2 (beta2) mikroglobulin düzeyleri, akım sitometri bulguları, floresan insitu hibridizasyon (FİSH) bulguları (del17p ve del13q), uygulanan tedavi rejimleri, IWCLL 2008 kriterlerine göre tedaviye yanıt durumu, tedaviye bağlı ve hastalığa bağlı gelişen komplikasyonlar incelendi. Prognozu etkileyen faktörlere göre tedavisiz sağkalım (TFS) ve total sağkalım (OS), tedavi protokollerine göre yanıt oranları, bir sonraki tedaviye kadar geçen süre (TTNT1 ve TTNT2) ve tedavi sonrası OS analizi yapıldı. Ortanca yaşı 62, erkek/kadın oranı 1.6 ve %21,7?si Rai evre III/IV olan 245 hastanın değerlendirilmesinde; başlangıç B semptomu varlığı, Rai evresinin II ve üzerinde olması, Binet evre B ve C hastalık, kemik iliğinin lenfositlerce diffüz infiltrasyonu, hepatomegali ve splenomegali varlığı, lenfadenopati (LAP) bölge sayısının 3 ve üzerinde olması, LDH ve ß2 mikroglobulin düzeylerinin normalin üstünde olması ve CD38?in (cluster of differantiation) %20?den fazla olmasının hem TFS hem de OS?ı kısalttığı ve kötü prognostik faktörler olduğu görüldü (p0,05). FCR rejimine cevap alınan hastaların hiçbirinin ikinci bir tedaviye ihtiyaç duymadığı görüldü, FCR ile TTNT1=88,13 ay (OS ile eşit) olarak saptanırken; fludarabin-siklofosfamid (FC) ile TTNT1= 45,7 ay; fludarabin monoterapi ile TTNT1=37,7 ay; Klorambusil ile TTNT1=35ay olarak saptandı. TTNT1 açısından tedaviler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark oluşurken p=0,011), OS açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (p=0,096). Hastalarda gelişen 3-4.derece nötropeni en sık FCR alan hastalarda %71,4 oranında görülürken, major enfeksiyonlar (pnömoni, sepsis, hospitalizasyon gerektiren nötropenik ateş) en sık (%42,8) siklofosfamid-vinkristin-(adriamisin)-prednisolon (COP-CHOP) alan hastalarda görüldü. Relaps-refrakter hastalarda verilen ikinci basamak tedavilerde kullanılan rejimlerin fazla olması ancak hasta sayısının az olması nedeniyle tedavi protokollerine göre yanıt oranları, OS ve TTNT2?de istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. KLL?de tanı anında ve tedaviyi planlama aşamasında kötü prognostik özelliklerin belirlenerek yüksek riskli hastaların saptanması önemlidir. FCR rejiminin performans durumu iyi olan uygun hastalarda ve antimikrobiyal profilaksi ile ilk basamakta uygulanması yanıt oranları artırmakta ve daha uzun tedavisiz sağkalım elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is a disease with a wide range of clinic spectrum and outcome, and it is seen frequently in elderly population. It is important to determine the prognostic factors that affect the survival, and based on these prognostic factors we can detect high-risk patients. In recent years new treatment modalities improve the survival in patients with CLL. But there are few studies about prognosis and treatment of CLL in our country. In our study, we aimed to determine the prognostic factors and their effect on survival; to investigate the response of different treatment modalities and their impact on survival in CLL. Between January 2000 and June 2013, we analyzed the 245 patients diagnosed as CLL according to criteria of International Workshop on CLL (IWCLL). Clinical characteristics of patients, the pattern of bone marrow involvement, serum lactat dehydrogenase-LDH and ß2microglobulin levels, the findings of flow cytometry and flourescence in situ hybridization (FISH) (del17p, del11q), different treatment regimens, the response to treatment regimens acoording to IWCLL 2008 criteria, treatment-related and disease-related complications were analyzed. Based on prognostic factors we performed treatment free survival (TFS) and overall survival (OS) analysis. In addition to these we also analyzed response rates to treatment protocol, time to next treatment (TTNT1 and TTNT2) and OS after the treatment. We evaluated 245 patients whose median age was 62, male/female ratio was 1,6. The percentage of Rai stage III/IV was 21,7%.