Ülkemizde kadın sporcuların gelişiminde yerel basın ve medyanın etkisi ile kadın sporcuların medyadan beklentileri
Women athletes' expectation from media by effect of media and domestic press on development of women athletes in our country
- Tez No: 339514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDUSSELAM KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Medya, Kadın
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Spor olaylarını halka duyurma işlevini yerine getiren spor medyası, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geniş kitleleri etkileyen bir güce sahiptir. Bu araştırmada Türkiye?deki spor medyasının durumunun belirlenmesi ve spor yapan kadınların medyadan beklentilerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırma tarama niteliğinde olup, araştırma ile ilgili genel bilgilere ayrıca yer verilmiştir. Araştırmanın örneklemini Ankara, Kırşehir, Yozgat, Kayseri, Konya, Niğde, Sivas, Kırıkkale, Nevşehir illerinden tesadüfü olarak seçilmiş 400 lisanslı ve lisanssız spor yapan kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 52 sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır. Ankette kendi içerisinde üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde spor yapan kadınların kişisel özelliklerine yönelik sorular, ikinci bölümde yerel ve ulusal spor medyasının spor yapan kadınların üzerindeki önemini ortaya çıkaracak sorular, üçünde bölümde ise deneklerin ülkemizde yayın yapan spor medyasının kadın sporları konusundaki tutumuna yönelik sorulara yer verilmiştir. Anketler geliştirilmeden önce alanda yapılan çalışmalarda kullanılan ölçekler incelenerek taslak form haline getirilmiştir. Daha sonra konu alanı uzmanları ile görüşülmüş, onların görüş ve önerileri dikkate alınarak anket formuna son sekli verilmiştir. Anketten elde edilen verilerin istatistiksel olarak incelenmesinde Anova uygulanarak ? değeri 0.05 olarak alınmış olup bu değere göre karşılaştırılmalar yapılmıştır. Aynı zamanda elde edilen değişkenler çapraz tablo haline getirilip yorumlanarak analizler desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sports media, which function as an announcer of sports events to the public, have a wide affecting power over the mass in Turkey, alike all over the world. The aim of this research is to evaluate the role of the media on how the Women Athletes? Expectation from Media by Effect Of Media And Domestic Press on Development of Women Athletes in Our Country have a tendency for sports media. The research is a survey study and the general information about the research is also presented. The sampling group of the research is composed of 400 Women Athletes who are chosen by random sampling from Ankara, Kırşehir, Yozgat, Kayseri, Konya, Niğde, Sivas, Kırıkkale, Nevşehir, some cities where Women Athletes are popularly done. As the data collection tool, a 52- question questionnaire is used. The questionnaire is divided into three sub parts. In the first part, there are some questions about the personal qualifications of the Women Athletes ; in the second part, some questions about the tendency of the subjects to Women Athletes ; and in the final part, some questions to determine the interest of the Women Athletes for media. Before the questionnaire is completely ready, the scales which were used in the previous researches are examined and a draft form is created. Following this, the draft form is shown to the specialists of taekwondo and discussed about the subject, then the latest form is given to the questionnaire by considering the thoughts and advices of those people.