Oval kök kanallı dişlerde farklı mekanik işlemler ve post sistemleri kullanımının kök kanal dentinine bağlanma üzerine etkilerinin incelenmesi
The evaluation of bond strengths of different post systems in horizontally oval shaped root canals shaped with different preparation techniques
- Tez No: 339538
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ALAÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: SAF, oval şekilli kanallar, fiber post, Ellipson post, Luminex post, SAF, oval shaped root canals, fiber post, Ellipson post, Luminex post
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kök kanal tedavisi görmüş dişlerde yapılan restorasyonlar, diş aşırı harabiyet gösterdiğinde kök kanalından tutuculuk amaçlı post kullanarak destek almayı gerektirir. Kök kanalından tutuculuk amaçlı destek almakta kullanılan postların kök kanalında uzun süre tutuculuğunu devam ettirebilmesi, restorasyonun uzun dönem başarısında önemli bir faktördür. Oval kök kanallı dişlere destek amaçlı post uygulamaları bazı zorluklar yaratabilir. Bu zorlukları aşabilmek için oval kanallarda farklı preparasyon teknikleri ve farklı post materyal ve şekilleri uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, oval kök kanallarına sahip aşırı kron harabiyeti gösteren dişlerde kullanılan farklı kök kanal preparasyon teknikleri ve farklı fiber post materyal ve şekillerinin post tutuculuğu üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada 90 adet oval, tek köklü diş kullanıldı. Çekilmiş dişlerin dış yüzeyleri temizlendikten sonra, kronlar mine sement sınırından uzaklaştırıldı. Örnekler çalışma boyutu (ÇB) belirlenmesinden sonra, 3 gruba ayrılarak sırası ile el, ProTaper ve SAF ile prepare edildi ve devamında guta-perka ile doldurudu. 3 ana gruba ayrılan örneklerin her birine de post preparasyonu yapılıp 3 alt gruba ayrılarak alt gruplara sırası ile geleneksel fiber post, ışık geçiren post (Luminex) ve oval fiber post (Ellipson) bağlayıcı ajan gerektirmeyen rezin siman ile simante edildi. Örnekler uygulamadan 24 saat sonra kesme cihazı kullanılarak kesildi ve push out testi uygulandı. Elde edilen sonuçlarda gruplar tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Post Hoc Tukey HSD testi kullanılarak istatistiksel olarak kullanılarak karşılaştırıldı. Preparasyon teknikleri karşılaştırıldığında, Snowpost, Luminex ve Ellipson gruplarının hepsinde en yüksek bağlanma değerleri SAF ile şekillendirilen örneklerde elde edildi ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmedi. El eğeleri, ProTaper ve SAF ile şekillendirilen her bir post grubunda koronal orta ve apikal üçlüdeki bağlanma dayanımları karşılaştırıldığında, en yüksek bağlanma direnci koronal üçlüde, en düşük bağlanma direnci ise apikalde izlendi. Bütün gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulundu. El eğeleri, ProTaper ve SAF ile şekillendirme yapılan ve farklı post sistemleri kullanılan örneklerde en yüksek bağlanma değerleri Luminex ışık geçiren post sistemi kullanılan örneklerde izlendi. Sonuç olarak, oval enine kesitli dişlerde ışık geçiren post sistemi (Luminex) kullanımının dentine bağlanma direncini artırdığı bulgulanmıştır. Farklı şekillendirme sistemlerinin oval kök kanallarına bağlanma direncini etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Restoration need posts for retention in teeth which is endodontically treated and has heavy loss of dentin. Retention of post to root canal, is a crucial factor on long-term prognosis for the restoration. It is well known that, post retention is less oval-shaped canals. For overcome this difficulty, different preparation instruments and materials, cavity shape and post meterials heve been proposed. The aim of this study was to compare different preparation techniques, post materials and post shapes in oval-shaped root canals for gaining better results for retention. In this study, ninety extracted single rooted human teeth which have horrizontally oval-shaped root canals were used. The root surfaces were cleaned and then crowns were cut out from the cementoenamel junction. The specimens were arranged in 3 main groups and root canal preparation were applied either with hand preparation, ProTaper or SAF, then were obturated with gutta-percha. Post preparation was applied to 3 main groups and these groups were divided into 3 subgroups, and then traditional fiber posts, ovoid fiber posts (Ellipson), and light transmitting posts (Luminex) were cemented with self adhesive resin cement to these subgroups. After 24 hours, specimens were sectioned for conducting `push out? test. Push out test was applied to the sectioned samples. The recordings for each group and subgroup were compared with one way (ANOVA) analysis of variance and Post Hoc Tukey test statistically. Highest bonding strength of preperation techniques were observed in SAF prepared group compared to hand or ProTaper prepared group. However statistically no significant difference were detected among the groups. Highest bonding strength of each post system and preparation technique were detected in the coronal part of the roots, the least strength were observed in the apical level. Significant differences were obtained between the groups for different root levels. Highest bond strength were obtained in Luminex light transmitted post group. It can be concluded that use of Luminex light transmitted posts has had more increased bond strength to root canal dentin compared to traditional circular shaped posts (Snowpost) and oval shaped posts (Ellipson) in oval shaped canals. The preparation technique has no effect on the bond strength of the posts to the root canal dentin in oval shaped canals.