Elit erkek tenisçilerin performans ve fizyolojik profillerinin incelenmesi
Investigation of performance and physiological profiles of elite male tennis players
- Tez No: 339547
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞENEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tenis, maç analizi, oksijen tüketimi, Tennis, match analysis, consumption of oxygen
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı elit erkek tenisçilerin performans ve fizyolojik profillerini değerlendirmektir.Çalışmaya 10 elit Türk tenis oyuncusu katıldı. Deneklerin ortalama yaş, boy ve vücut ağırlığı sırasıyla 22.2±2.8 yıl, 180.7±4.4 cm ve 75.9±8.9 kg olarak belirlendi. Test protokolü 3 bölümde uygulandı. (1) Uluslararası Tenis Numarası testi, (2) laboratuvar testleri, (3) portatif gaz analiz cihazı ile 60 dakikalık tenis müsabakası yapıldı. Çalışmadaki her bir değişkenin hesaplanmasında tanımlayıcı istatistik ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS 16,0 paket program ile değerlendirildi.Araştırmanın bulguları, müsabaka değişkenlerinin ortalama değerleri: ralli süresi, 6.7±4.7 sn; dinlenme süresi, 25.9±17.7 sn; efektif oyun süresi, %26.3±3.2; çalışma-dinlenme oranı, 1:3.83; rallilerdeki vuruş sayısı, 3.9±2.9; oksijen alımı (Vo2), 26.6±2.7 ml.kg-1.dk-1; kalp atım sayısı, 142.7±9.5 atım.dk-1; solunum katsayısı, 0.97±0.08 ve enerji tüketimi, 568±58.8 Kcal. Fizyolojik değişkenlerin ortalama değerleri; Vo2max, 49.8±1.2 ml.kg-1.dk-1; otur ve uzan testi, 18.9±4.6 cm; pençe kuvveti: baskın el, 54.9±3.5 kg; baskın olmayan el, 47.8±4.4 kg; sırt kuvveti, 150.2±12.1 kg; bacak kuvveti, 202±12.5 kg; Cooper testi, 49.8±1.2 ml.kg-1dk-1;Wingate zirve güç, 11.3±1.5 watt.kg-1; yorgunluk indeksi, %70.7±16.9; olarak tespit edildi.Bu çalışmanın sonucunda, deneklerin kuvvet ve aerobik güç değerleri literatüre göre düşük kalırken, çalışmadaki diğer veriler literatür ile benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to assess performance and physiological profiles of elite male tennis players.Total of ten elite Turkish male tennis players voluntarily participated into this study. The mean age, height and body mass of the tennis players were 22.2±2.8 years, 180.7±4.4 cm and 75.9±8.9 kg, respectively. Subjects were participated in 3 experimental sessions: (1) an International Tennis Number Test (ITN) on-court assessment, (2) a laboratory tests, (3) 60 minutes of tennis match which was played using portable gas analyzers. Statistical analyses were performed by using descriptive statistics and Pearson?s product moment correlation SPSS 16.0 package program.As a result of this study, the mean match characteristics were identified as follows: rally time, 6.7±4.7 s; recovery time, 25.9±17.7 s; effective playing time, 26.3±3.2 %; work-to-recovery ratio, 1:3.83; number of shots per rally, 3.9±2.9; oxygen uptake (Vo2), 26.6±2.7 ml.kg-1min-1 ; heart rate (HR), 142.7±9.5 beats.min-1; respiratory exchange ratio, 0.97±0.08 and energy expenditure, 568±58.8 Kcal. The mean values for the physiological variables were: Vo2max, 49.8±1.2ml.kg-1min-1; sit and reach, 18.9±4.6 cm; dominant handgrip, 54.9±3.5 kg; non-dominant handgrip, 47.8±4.4 kg; back strength, 150.2±12.1 kg; leg strength, 202±12.5 kg; cooper test, 49.8±1.2 ml.kg-1min-1; Wingate peak power, 11.3±1.5 watt.kg-1; fatigue index, 70.7±16.9 %.In conclusion, although strength and aerobic power of subjects were found lower than the ones mentioned in the literature, other findings obtained in this study were similar.