Lumbar disk hernili hastalarda karada ve su içerisinde yapılan 'core' stabilizasyon eğitimlerinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of core stabilization trainings performed on land and in water in lumbar disc herniation patients
- Tez No: 339555
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU GÜÇLÜ GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lumbar Disk Hernisi, Core Stabilizasyon, Halliwick, Suya Özgü Tedavi111, Lumbar Disk Herniation, Core Stabilization, Water Specific Therapy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı lumbar disk hernili (LDH) hastalarda karada ve su içerisinde yapılan `Core? Stabilizasyon eğitimlerinin etkilerini değerlendirmek ve karşılaştırmaktı. Çalışmaya LDH tanısı konmuş, yaş ortalamaları 47.78±13.20 yıl olan 23 hasta ile 46.67±13.69 yıl olan 15 sağlıklı olgu alındı. Hastalar eşli randomizasyon yöntemi ile `Core? Stabilizasyon (CS) ve Suya Özgü Tedavi (WST) gruplarına ayrıldı. Tüm olguların demografik bilgileri alındıktan sonra, hastalara tedaviye başlanmadan önce ve tedavi programı sonrasında ağrı şiddeti, esneklik, gövde kaslarının enduransı, fonksiyonel seviye ve yaşam kalitesine yönelik değerlendirmeler yapıldı. Kontrol grubundaki olgulara ise norm değer oluşturması açısından sadece esneklik ve gövde kaslarının enduransı ölçümleri yapıldı. Tedavi başlangıcında LDH?li hastaların gövde kaslarının statik enduransının sağlıklı kontrollere göre düşük olduğu görüldü (p0.05). Tedavi sonrasında her iki gruptaki olguların gövde kaslarının statik enduransı sağlıklı olgulara benzer hale geldi (p>0.05) . Bu sonuçlara göre; LDH hastalığı olanlarda haftada 3 kez 8 hafta boyunca karada veya su 110içerisinde uygulanacak olan `Core? Stabilizasyon eğitimlerinin yararlı olabileceği ve eğitimler arasında bir fark bulunmadığı belirlendi (p>0.05).
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine and compare the effects of Core Stabilization trainings performed on land and in water in lumbar disc herniation (LDH) patients. Twenty-three LDH patients (age: 47.78±13.20 years) and fifteen healthy controls (46.67±13.69) were included to the study. LDH patients were randomly divided into 2 groups as Core Stabilization (CS) or Water Specific Therapy (WST). The assessments for pain, flexibility, endurance of trunk muscles, functional status and quality of life were performed before and after treatment. The level of static endurance of trunk muscles was found lower in the LDH patients compared to the controls (p0.05) except the situps parameter which was in favor of the WST group (p0.05). According to these results, core stabilization training performed in water or on land (3 times a week/ 8-weeks) could be beneficial in LDH patients and there is no difference between methods (p>0.05).