2010 ve 2011 yıllarında Sağlık Bakanlığı yataklı tedavi kurumlarında antibiyotik kullanımı ve tüketiminin retrospektif analizi
A retrospective analysis of antibiotic use and consumption in the years 2010-2011 in inpatient treatment institutions under the Ministry of Health
  1. Tez No: 339558
  2. Yazar: İREM MÜHÜRCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ABACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: ilaç kullanımı araştırması, antibiyotik, drug use resarch (DUR), antibiotic
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sağlık hizmeti sunumunda ilaç vazgeçilemez bir unsurdur. İktisadi açıdan değerlendirildiğinde ise kullanım ve değişim değerine sahip, kullanım belirleyicisinin hekim veya eczacı olduğu, tüketicinin talep elastikiyetinin sıfır olduğu bir metadır. İlaç kullanımı araştırmaları; ilaç kullanım alışkanlıkları, kullanım belirleyicilerinin profilleri ve kullanım çıktısı yani sağlık kalitesi hakkında fikir sahibi olmamızı sağlar.Malzeme Kaynakları Yönetimi Sistemi (MKYS), Sağlık Bakanlığı?na bağlı yataklı tedavi kurumları ve bağlı kuruluşlarındaki envanter kayıtlarının takip edildiği ve stok yönetiminin yapıldığı bir sistemdir. Bu tez çalışmasında verilerin kaynağı olarak, MKYS?de ATC sınıflandırma sistemine göre tasnif edilen ilaç kullanım verileri alınmış ve 2010-2011 yılları antibiyotik kullanımının retrospektif analizi yapılmıştır. Sonuç olarak; OECD ölçeklerindeki diğer ülkelerde olduğu gibi enfeksiyon hastalıklarının halen yaygın bir sorun olduğu ve antibiyotik tüketiminin fazla olduğu, Türkiye ilaç piyasasının oligopol piyasa özelliği taşıdığı, yıllar itibariyle yeni jenerasyon antibiyotiklerin tüketiminin hızla arttığı ve direncin gelişmesini tetikleyici kullanım alışkanlıkları olduğu, jenerik ürünleri olan ilaçların tercihi ile maliyetlerin azaltılabileceği, bölgeler arası antibiyotik tüketimlerinin ve hatta aynı bölge içerisinde yıllar itibariyle antibiyotik tüketimlerinin büyük ölçüde değişebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Capable of drugs is a key element of health care delivery can not be without it. With respect to the economic value of the use and exchange with the physician or pharmacist is the using identifier that the consumer has zero elasticity of demand is a commodity. Drug utilization research; drug use patterns, determinants of user profiles allows us to have an idea about the quality of health care usage output.Material Resources Management System (MRMS) monitores and manages the inventory records in which inpatient treatment institutions under the Ministry of Health and its affiliated institutions.In this thesis which used as a source of data MRMS ,drug utilization records is classified according to the ATC classification system, antibiotic use in the years 2010-2011 were analyzed retrospectively.As a result, infectious diseases is still a common problem as well as in other countries of OECD scales and antibiotic consumption is more than that, Turkey's pharmaceutical market has carried an oligopolistic market feature, a new generation antibiotic consumption has increased rapidly over the years and patterns of use that trigger the development of resistance, costs can be reduced with a choice of drugs that are generic products, antibiotic change of antibiotics consumption was observed between the regions and even in the same region over the years.