Stomalı bireylerin bedenlerine yönelik kendilerinin ve eşlerinin algılarının belirlenmesi
Determining the perceptions of individuals with stoma and their spouses towards their bodies
  1. Tez No: 339618
  2. Yazar: DİLEK AKTAŞ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZEHRA GÖÇMEN BAYKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Stoma, stomalı bireyler, beden algısı, stomalı bireylerin eşleri, stoma, individuals with stoma, body perception, spouses of individuals with stoma
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma, stomalı bireylerin bedenlerine yönelik kendilerinin ve eşlerinin algılarının belirlenmesi amacıyla kesitsel tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Gazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi?nin Stomaterapi Ünitesinde 1 Mart 2012 ve 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında takip edilen 60 stomalı birey ve onların eşleri ile gerçekleştirilmiştir. Stomalı bireylere ilişkin veriler; ? Stomalı Bireye İlişkin Veri Toplama Formu? aracılığı ile, eşlere yönelik veriler ise ?Stomalı Bireyin Eşine İlişkin Veri Toplama Formu? aracılığı ile toplanmıştır. Veriler, stomalı bireyler ve eşlerinin uygun oldukları zamanlarda 30-45 dakika süren yüzyüze görüşme ile elde edilmiştir. Veriler SPSS 15 paket programı ile sayısallaştırılmış, verilerin analizinde yüzdelik, Mann Whitney U, Bonferroni düzeltmeli Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Araştırmada, stomalı bireylerin beden algılarının orta düzeyde olduğu, stoma açılmasına neden olan tanının, stoma türünün, fiziksel ve psikososyal sorunların, eşlerin stoma açılmasına yönelik düşüncelerine başvurulmasının, eşlerin bakıma katılmasının, eşler arası ilişkinin, eşlerin stomalı bireyin bedenlerine yönelik algılarının stomalı bireyin bedenine yönelik algısını etkilediği belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda stomaterapi ünitelerinde stomalı bireylerin beden algılarını olumlu yönde geliştirmeye yönelik faaliyetlerin planlanması ve eşlerin de bu faaliyetlerde yer almaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted as cross-sectional descriptive for the purpose of determining the perceptions of individuals with stoma and their spouses towards their bodies. The study was conducted with 60 monitored individuals with stoma and their spouses between March 1, 2012 and May 31, 2012 at the Gazi University, Health Practice and Research Center Stomatherapy Unit. Data pertaining to individuals with stoma were collected with the ?data collection form for individuals with stoma? and the data of spouses were collected with the ?data collection form for spouses of individuals with stoma?. The data were obtained through face to face interviews lasting 35-40 minutes with individuals with stoma and their spouses at times suitable for them. The data was digitized with the SPSS 15 package program and in the analysis of the data, percentile, Mann Whitney U, Bonferroni correction Kruskal Wallis H test was applied. In the study it was determined that the body perceptions of individuals with stoma are mid-level and that the diagnosis leading to the stoma opening, the stoma type, physical and psychosocial problems, consulting the opinion of spouses regarding stoma openings, participation of spouses in care, and relations between spouses have an impact on the perception of spouses towards the body of the individual with stoma and the perception of individuals with stoma towards their bodies. In line with results obtained in the study, it is recommend that in stomatherpay units activities for positively developing the body perceptions of individuals with stoma should be planned and spouses should participate in these activities.