Deneysel olarak oluşturulan renal iskemi reperfüzyon sonrası oluşan böbrek hasarına karşı Sesamin'in koruyucu etkisinin incelenmesi
Research for protective effect of Sesamine on experimentally created renal injury after renal ischemia reperfusion
  1. Tez No: 339700
  2. Yazar: EYLEM SEZENLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA BURAK SAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Sesamin, iskemi-reperfüzyon, antioksidan, Sesamine, ischemia-reperfusion, antioxidant
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
İskemi bir dokuya gelen kan akımının azalması veya kesilmesi olarak tanımlanır. Reperfüzyon ise kan akımının yeniden başlamasıdır. İskemi sonrasında dokuda hücresel fonksiyon bozukluklarına neden olacak bir dizi kimyasal olay başlar. Yeniden kanlanma ile dokudaki hasar miktarı giderek artar. Çeşitli nedenlerden oluşan iskemi reperfüzyona bağlı gelişen akut iskemi akut böbrek yetmezliğine sebep olmaktadır. Deneysel iskemi reperfüzyon modeli üzerinde antioksidanların etkileri ile ilgili çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bölümümüzde planlanan ve Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Laboratuarı?nda gerçekleştirilen çalışmamızda daha önce hiç üzerinde çalışılmayan; ratlardaki renal iskemi-reperfüzyon hasarı sonrası sesaminin böbrekler üzerinde koruyucu etkisinin olup olmadığı araştırmayı amaçladık. Her biri sekiz rat içeren dört ayrı çalışma grubu oluşturuldu. 14 gün süreyle standart yem ve su verilen, 14. günün sonunda opere edilerek sağ nefrektomi yapıldıktan sonra sol renal pedikülü ortaya konan ancak İskemi/Reperfüzyon yapılmayan grup (kontrol grubu). 14 gün süreyle standart yem ve su verilen, 14. günün sonunda laparotomi sonrası sağ nefrektomi yapıldıktan sonra 60 dakika süre ile sol renal pedikülü bağlanan ve 24 saat reperfüze edilen grup (deney grubu). 14 gün süreyle standart yem ve suya ilaveten orogastrik yolla ilaç verilen, 14. günün sonunda opere edilerek sağ nefrektomi yapıldıktan sonra sol renal pedikülü ortaya konan ancak İskemi/Reperfüzyon yapılmayan grup (ilaç grubu). 14 gün süreyle standart yem ve suya ilaveten orogastrik yolla ilaç verilen, 14. günün sonunda laparotomi sonrası sağ nefrektomi yapıldıktan sonra 60 dakika süre ile sol renal pedikülü bağlanan ve 24 saat reperfüze edilen grup (deney+ilaç grubu). Deney grubunda doku ve serum total oksidan seviyelerinin deney + ilaç grubuna göre anlamlı bir biçimde yüksek olduğu tespit edilirken, total antioksidan seviyeleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı. Ayrıca deney + ilaç grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak tübüler hasarın daha fazla olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; renal iskemi reperfüzyon oluşturulan ratlarda kullandığımız sesaminin iskemi reperfüzyon hasarını bir dereceye kadar önleyebildiği fakat histopatolojik değerlendirmeler göz önüne alındığında beklenen olumlu etkilere ulaşmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ischemia is defined by reduction or interruption of blood stream to a tissue. Reperfusion is restart of the blood stream. After ischemia a series of chemical reaction starts that may lead to impairment of cellular function in the tissue. With reperfusion, injury on the tissue increases. Acute ischemia as a result of ischemia reperfusion caused by many incidences leads to acute renal failure. Studies on effects of antioxidants on experimental ischemia reperfusion models accelerated in the last years. In our study, which is planned in our department and carried out in Trakya University Experimental Animal Studies Laboratory, we aimed to investigate the protective effect of sesamine on kidneys after renal ischemia reperfusion injury in rats, which was never studied before. Four separate study groups were formed including different eight rats. A group, standard feed and water was given for 14 days, and operated at the end of the 14th day performing right nephrectomy exposing left pedicle but ischemia/repurfusion was not created (control group). A group, standard feed and water was given for 14 days, and laparotomy made at the end of the 14th day performing right nephrectomy and left renal pedicle was tied for 60 minutes and reperfused for 24 hours (experiment group). A group, standard feed, water and orogastric medication was given for 14 days, and operated at the end of the 14th day performing right nephrectomy exposing left pedicle but ischemia/repurfusion was not created (drug group). A group, standard feed, water and orogastric medication was given for 14 days, and laparotomy made at the end of the 14th day performing right nephrectomy and left renal pedicle was tied for 60 minutes and reperfused for 24 hours (experiment + drug group). Tissue and serum total oxidant levels were significantly higher in experiment group than experiment+drug group was found but on the other hand no difference was found among groups for total antioxidant levels. Besides, tubulary injury was higher in experiment+drug group than control group. As a result, we reached sesamine we used on rats that has renal ischemia reperfusion prevents ischemia reperfusion injury to a level but if histopathologic evaluations are considered it fails to reach the expected positive effect.