Kolon kanserli hastalarda paraoksonaz ve arilesteraz aktivitesi
Paraoxonase and arylesterase activity in patients with colon cancer
  1. Tez No: 339705
  2. Yazar: ZEYNEP DENİZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETİ TÜLÜBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, paraoksonaz, arilesteraz, antioksidan, Colon cancer, paraoxonase, arylesterase, antioxidant
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kolon kanseri (KK) tanısı alan hastaların serum bazal ve indüklenebilir paraoksonaz-1 (PON1) ve arilesteraz (ARE) enzim aktivite değerlerinin sağlıklı bireylerin değerleri ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız KK tanısı alan 30 tedavi edilmemiş hasta grubu ve benzer yaş-cinsiyetteki sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubundan oluşmaktadır. Her iki gruptaki bireylerin demografik bilgileri, serum lipid, protein ve tümör belirteci parametreleri kayıt altına alındı. Tüm bireylerin serum bazal ve indüklenebilir PON1 ile ARE aktiviteleri ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizi için bağımsız örneklem t ? Testi ve Mann-Whitney U Testi kullanıldı. Bulgular: KK grubunda serum protein düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak düşük bulunurken karbohidrat antijen 19-9 (CA-19-9) ve karsinoembriyonik antijen (CEA) tümör belirteci düzeyleri ise istatistiksel olarak yüksek bulundu. Bazal ve indüklenebilir PON1 aktiviteleri sağlıklı kontrol grubuna göre KK grubunda istatistiksel olarak düşerken ARE aktivitesinde anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Sonuç: KK hastalarda serum bazal ve indüklenebilir PON1 aktivitelerindeki anlamlı azalma, bu antioksidan enzim aktivitesinin KK kanseri patogenezi ile ilişkili olduğunu ve bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this research, it is aimed to compare the basal and inducible paraoxonase-1 (PON1) and arylesterase (ARE) enzyme activities in healthy individuals and patients with colon cancer (CC). Material and Methods: This research is comprised of 30 untreated patients diagnosed with CC and healthy individuals with similar age-gender background. The serum lipid, protein and tumor marker levels, and demographical information of every individual in both groups were recorded. Serum basal and inducible PON1 and ARE activities of every individual were determined. Statistical analysis of the data was made by using Independent Samples t-Test and Mann-Whitney U test. Conclusion: The significantly decrease in serum basal and inducible PON1 activities in CC patients shows the fact that this antioxidant enzyme activity is related to CC pathogenesis and can be used as a marker. Results: Serum protein levels were found to be significantly lower in the patients with CC compared to healthy control group. Carbohydrate antigen 19-9 (CA 19-9) and carcinoembryonic antigen (CEA) tumor marker levels have been found to be significantly higher in the CC group compared to healthy control group. Basal and inducible PON1 activities were found significantly lower in CC group compared to healthy control group, however there was not a significantly change in ARE activity.