Mısır'daki ayaklanmaların ekonomi politiği
The political economy of Egypt uprising
  1. Tez No: 339768
  2. Yazar: BETÜL YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap ayaklanmaları, Mısır, politik ekonomi, demokratikleşme, Arab uprisings, Egypt, political economy, democratization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezin temel hedefi, Mısır halkının yaşadığı ekonomik zorlukların asıl kaynaklarına dikkat çekmek ve ayaklanmalarla beraber Mısır?da kurulan yeni düzenin demokratikleşmeyi sağlayıp sağlayamayacağını ortaya çıkarmaktır. Temel iddiası, Mısır?daki ekonomik sıkıntıların temel sebebinin 1950 yılında iktidara gelen Cemal Abdül Nasır?ın uyguladığı sosyalist politikalarla başlaması fakat 1970?lerde Enver Sedat dönemiyle beraber ekonomi ve siyasette yaşanan neo-liberal dönüşümün de yoksulluk ve gelir eşitsizliğini arttırmasıdır. Bu tezde araştırma yöntemi olarak tarihsel metod kullanılmış olup, Mısır?da yaşanan gelişmelerin tek sorumlusunun son yıllarda yaşanan ekonomik sorunlar olmadığı ve uzun yıllardan beri biriken sorunların ayaklanmalara sebebiyet verdiği savunulmaktadır. Çalışmada ilk olarak, demokratikleşme teorisi kapsamında, demokrasi ve demokratikleşme kavramları açıklanmış, Dünyada yaşanan demokratikleşme dalgalarında rol oynayan içsel ve dışsal faktörlere değinilmiş, daha sonra 1980?lerden günümüze kadar Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin geçirdiği demokratikleşme hareketleri ve 2010-2013 yılları arasında bölgede yaşanan son gelişmelere değinilmiştir. Bölge tarihinde demokratikleşme pratiğinin yokluğuyla beraber, son gelişmeler demokratikleşme yolunda çeşitli fırsatlar barındırmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünün amacı Mısır siyasi tarihi ve halkın adalet, özgürlük ve demokrasi gibi politik taleplerinin yanında, Mısır ekonomik tarihini de mercek altına alarak Mısır halkının yaşadığı ekonomik sıkıntıların nedenlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Mısır ayaklanmalarında rol oynayan ulusal ve uluslararası faktörler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to point out the reasons of economic difficulties in Egypt and whether the new order of Egypt can bring democratization after the uprisings. The main assertion of this thesis is that the main reason of economic problems have started with the socialist policies which were enforced by Abdel Nasser who came to power in 1950s, also with Anwar Al-Sadat period in 1970s when the neo-liberal transformation of the economy and politics have increased the poverty and led to unfair distribution of income. In this thesis, the historical method is and argued that the main factors responsible for the experiences in Egypt are not only economic problems but also the political problems accumulated in recent years that led to the civil unrest. In this study, firstly, democracy and democratization concepts are explained under the heading of the theory of democratization and the waves of democratization in the world and the internal and external factors that play a role in the waves of democratization are mentioned. Secondly, the democratization movements which the Middle East and North Africa have undergone from the 1980s to the present day and the latest developments in the region between 2010 and 2013 are discussed. Along with the lack of democratization practice in the region, the recent developments create opportunities towards democratization. The aim of the second chapter is to examine the political history of Egypt and people?s economic and political demands of justice and freedom while revealing the causes of the economic difficulties experienced by the people of Egypt. In the third chapter, the national and international factors that play a role in Egyptian uprisings are discussed.