Örgüt kültürünün iş tatmini üzerine etkisi ile ilgili bir araştırma: Yamanlar Eğitim Kurumları örneği
A study on the effects of organizational culture on job satisfaction: Example of Yamanlar Educational Institutions
- Tez No: 339769
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ABDURRAHMAN EVİRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, örgüt, örgüt kültürü, iş tatmini, özel öğretim kurumları, Culture, organization, organizational culture, job saticfaction, private educational ınstitutions
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Örgüt kültürü ve iş tatmini işletmeler ve çalışanları üzerinde ciddi etkili olan kavramlardır. İşletmeler varlıklarını sürdürmek ve başarılı olmak için örgüt kültürünün benimsenmesine ve iş tatminine ciddi önem vermektedirler. Bu çalışmada İzmir İlinde faaliyet gösteren Özel Yamanlar Eğitim Kurumları özelinde örgüt kültürünün iş tatmini üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışanların demografik özelliklerine göre iş tatmin düzeyleri ve örgüt kültürünü kabullenme düzeylerinin değişip değişmediği incelenmiştir.Bu çalışmanın amacı, çalışanların örgüt kültürünü benimsemeleri ile iş tatmini arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. 248 öğretmen üzerinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiş ve sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Buna göre ilgilenilen kurumda; örgüt kültürünü benimseme ve iş tatmini düzeylerinin yüksek seviyede olduğu, örgüt kültürü ile iş tatmini arasında doğru yönlü bir ilişki olduğu ve çalışanların bazı demografik özelliklerinin örgüt kültürünü benimseme ve iş tatmini düzeyleri üzerinde etkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational culture and job satisfaction are seriously effective conceptions for businesses and for their employees. Businesses attach importance seriously to adoption of organizational culture and job satisfaction to carry on their existence and to be successful. In this context, the effects of organizational culture on job satisfaction are searched in Private Yamanlar Educational Institutions operating in city of İzmir. According to demographic characteristics, it is researched that whether employees? level of job satisfaction and adoption of organizational culture have changed or not.The aim of this study is to investigate whether there a relationship between the job satisfaction and employees acceptance of organisational culture. 248 teachers are surveyed and the results have been statistically analyzed. Accordingly, at the institution which is involved; levels are high for the adoption of organizational culture and employees? job satisfaction and it has been revealed that some of the demographic characteristics of employees have an efect on the level of organizational culture adoption and job satisfaction.