Zemin iyileştirmesinin hâkim titreşim periyodu ve zemin büyütme katsayısı'na etkisi
The effects of soi?l remedi?ati?on on predomi?nant ground peri?od and soil amplificati?on
  1. Tez No: 339784
  2. Yazar: TENNURE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Zemin iyileştirme, Mikrotremör, Zemin hâkim titreşimperiyodu, Zemin büyütmesi, Earthquake, Soil Remediation, Microtremor, Predominant Ground Period, Soil Amplification
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETZEMİN İYİLEŞTİRMESİNİN HÂKİM TİTREŞİM PERİYODU VE ZEMİNBÜYÜTME KATSAYISI'NA ETKİSİÜlkemizde meydana gelen deprem hasarları ülke bütçesinde önemli bir gideroluşturmakta ve sürdürülebilir kalkınmayı ciddi olarak tehdit etmektedir. Bu hasarların önemli bir kısmı da zemin problemlerinden kaynaklanmaktadır. Yerleşim alanlarının büyük bir kısmı deprem bölgelerinde yer alan ülkemizdeki zeminlerinönemli bir bölümü problemlidir. Karşılaşılan en büyük sorunlar arasında zeminlerdeki düşük taşıma gücü, yüksek zemin büyütme katsayıları ve yüksek hâkim titreşim periyodu sayılabilir.Zeminlerin dinamik özelliklerinde yapılacak iyileştirmeler depremlerin yapılar üzerindeki hasarlarının azaltılmasında önemli katkılar sağlayacaktır. Özellikle Marmara depreminden sonra hem mevcut yapıların depreme karşı güçlendirmeçalışmaları sırasında hem de yeni yapıların inşasından önce birçok sahada zemin iyileştirme çalışmalarının daha yoğun olarak yapıldığı gözlenmektedir.Bu çalışma kapsamında dokuz adet mevcut kamu yapısı incelenmiştir. Bunlardanikisi zemin drenajı yöntemiyle, diğerleri ise zemin enjeksiyonu yöntemiyle iyileştirilmiştir. Bu yapılarda doğal ve iyileştirilmiş zeminlerinde mikrotremör veMASW ölçümleri yapılmıştır. Bu veriler kullanılarak hâkim titreşim periyotları ile zemin büyütme katsayıları hesaplanmış ve iyileştirmenin etkisi belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre zemin hâkim titreşim periyodunda % 57, zemin büyütmekatsayısında ise %50'ye varan azalmalar görülmüştür. Sonuçlar enjeksiyonun drenajdan daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECTS OF SOİL REMEDİATİON ON PREDOMİNANT GROUNDPERİOD AND SOİL AMPLİFİCATİONCost of earthquake damages in gross national expenditure of Turkey is very high and it is one of the major threats for sustainable development. Main portion of settlementsin Turkey most of which include problematic soils are located on highly active seismic regions. Some soils in these areas have negative attributes like low bearing capacity, high amplification values and high soil predominant ground vibrationperiod.Improvement on dynamic soil parameters will help to reduce earthquake hazards.After Marmara earthquake soil remediation is being performed both on new and existing construction sites.This study covers microtremor and MASW measurements and their analysis which will be performed both on remediated and original soils in nine sites. Soil drainage has been employed in two sites. The rest is strengthened by cement injection. Theobtained results suggest that predominant ground vibration period, soil amplification have been reduced up to 57% and 50% respectively. Additionally injection provides better results than drainage.