Simpson indeksinin toplulaştırma çalışmalarında kullanılma olanağı üzerine araştırma
Research on using of simpson index in land consolidation studies
  1. Tez No: 340053
  2. Yazar: MÜGE GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SULHİ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırma, Simpson İndeksi, Land Consolidation, Simpson Index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETÜlkemizde 1961 yılından bu yana arazi toplulaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Arazi toplulaştırma çalışmaları yapılırken amaç, arazinin en optimum şekilde kullanılmasını sağlamak ve maksimum faydayı elde etmektir. Bunun için sulama, drenaj, yol ağı gibi etkenlerin yanında parselin şekli ve boyutu da önemli faktörlerdir.Çalışmada arazi toplulaştırmadan önce ve toplulaştırmadan sonraki parsel şekillerinin değerlendirmesinde, biyolojik çeşitliliğinin değerlendirilmesinde kullanılan Simpson indeksinin kullanım olanakları araştırılmıştır. Bununla birlikte parsel şekillerinin değerlendirilmesinde kullanılan şekil indeksi, ortalama şekil indeksi, fractal büyüklük indeksi ve alan ağırlıklı ortalama şekil indeksleri de çalışmada değerlendirme amacıyla kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn our country, land consolidation studies have been made since 1961. The aim of land consolidation studies is providing the optimum use of land and maximum benefit from it. Besides the factors such as irrigation, drainage, road network the shape and size of land are important factors.In the study the evaluation of shape of the land before and after land consolidation. While evaluating; Simpson index, shape index, fractal dimension index, mean shape index and area-weighted mean shape index are used which are used in biological diversity.