Prematüre yenidoganlarda, çinko protoporfirin/hem oranları ile hematolojik ve klinik durumlar arasındaki ilişki
The relation among zinc protoporphyrin/heme ratio and hematological parameters and clinical conditions in premature infants
- Tez No: 340153
 - Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ACUNAŞ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Premature infants, zinc protoporphyrin/heme ratio, ferritin
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı gestasyon yaşı ve risk faktörlerine sahip prematüre yenidoğanlarda, çinkoprotoporfırin/hem oranlarını , postnatal ılk aydakı değişimlerıni belirlemek, bu oranlarla hematolojik parametreler ve farklı klınık durumlar arasındakı ilişkiyi saptamak ve demir eksikliğini erken dönemde tespit ederek tedavıye başlamaktır. Çalışmaya alınan 28-36 haftalık 82 premature yenıdo~an Grup 1 (28-32 haftalık), Grup 2 (33-34 haftalık), Grup 3 (35-36 haftalık) olarak sınıflandırılırken kontrol grubunu oluşturan matür olgular Grup 4 (38-40 haftalık) olarak gruplandırıldı. Tüm olgularda 1.,7.,14.,30. günlerde ve Grup 1'de ayrıca 42. gunde hematolojik parametreler, retikülosit oranı, territin düzeyı, çınkoprotoporfırınlhem oranları değerlendirildi. Olguların prenatal özellikleri, gelışen problemlerı, beslenme durumu, alınan kan miktarları ve yapılan transfüzyonlar kayıt edıldi Çalışmamızda çinkoprotoporfırin/hem oranı premature olgularda matur olgulardan daha yüksek saptandı, gestasyonel yaş ve do~um a~ırlı~ı ıle negatıf korelasyon tespit edildi. Çinkoprotoporfırinlhem oranları premature olgularda 1. hafta sonunda belirgin olarak yükselip, 2. hattanın sonunda hızlıca düşerken, 14-30 gun arasında değişim saptanmadı. Kontrol grubunda bu oranlarda de~işim gözlenmedı. Çinkoprotoporfirinlhem oranı ile klinik durumlar ve transtuzyon arasında ilışki saptanmadı. Çinkoprotoporfirin/Hem oranı ile 1. ve 30. gun femtin de~eri arasında negatif, 1., 7 ., 14., 30. gün kontrollerinde RDW ile, 14 gun kontrollerınde ise MCV MCH ile pozitif korelasyon tespit edildi. Sadece anne sutu ıle beslenen 28-32 haftalık yenidoğanlarda postnatal 42. günde çinkoprotoporfırin/hem oranı anlamlı yuksek saptanırken, ferritin düşük saptandı. Sonuç olarak çalışmamızda lıteratur1e uyumlu ol çı oranı ıle hem gestasyon yaşı hemde doğum eCırlıOı r ınd n saptandı , bu oran gestasyon yaşına göre postnat ı f Çınkoprotoporfırin/hem oranının ferrıtın, MCV, MCH ve ROW d gösterdığı belirlendi. Ancak klinık durumlar ıle ılışkisi aptanm dı bu kon on çalışmalar gereklidir. Yalnız anne sutu ıle beslan n d mr t vıy ı lm y n prematüre yenidoğanlarda postnatal 6. hafta demır ılave ı çı ınd n ktıtı on m sahıp olduğu görülmektedir Anahtar kelimeler Premature yeniOOOan, çınkoprotoporfırınlh m ı , mın
Özet (Çeviri)
zinc protoporphyrin/heme ratio in the control group. We failed to fınd any signifıcant relationship between zinc protoporphyrin/heme ratio and elinical situations and transfusion status. A negative correlation of zinc protoporphyrin/heme ratios with ferritin levels at 1. and 30. days and positive correlations with RDW count at 1., 7., 14., 30. days, and MCV and MCH values at 14.days were established. We noted signifıcantly higher zinc protoporphyrin/heme ratio and lower ferritin values in patients who were only breastfed, at 42. days of life than those who were fed with premature formu la or human milk plus premature formula. In conclusion, in accordanca with previous studies zinc protoporphyrin/heme ratio had negative correlation with both gestational age and birth weight, and this ratio displayed different course with gestational age. Furthermore zinc protoporphyrin/heme ratio was in correlation with ferritin, MCV, MCH and RDW values. However it had no relation with any elinical condition. Further studies are needed to determine its relationship with the elinical condition. For premature infants who were fed with sol ely breast milk without iron supplementation, 6. week of life seems to be critically important for initiating iron supplementation.