Kapitalizmin yaşam mücadelesi ABD tipi piyasa kapitalizmi ve Çin tipi devlet kapitalizminin karşılaştırılması
Capitalism's life struggle the comparison of USA type free market capitalism and Chinese type state capitalism
- Tez No: 340169
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM ALKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: state capitalism, market capitalism, globalization, the cold war, a single polarity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile dünya, ABD liderliğinde tek kutuplu bir döneme girmiştir. Piyasa kapitalizminin daha da güçlenmesine sebep olan küreselleşme olgusu da yine bu dönemde ABD liderliğinde küresel siyasi alan tek kutuplu bir alana dönüşmüş ve tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Ülkelerin arasında ticari ve finansal sınırların ortadan kalktığı bu model içerisinde, bu modele alternatif bir başka kapitalist ekonomi modeli de, devlet kapitalizmi adı altında bir süre sonra küresel kapitalizm aktörlerinin gündemine girmiştir. Nitekim 2008 de ABD de yaşanan ve tüm dünyayı etkileyen kriz sonrasında devlet kapitalizmi ile yönetilen ekonomilerin daha az zarar gördüğü gözlenmiştir. Bu kriz sonrasında devlet kapitalizmi yükselen yeni değer olma yolunda hızla ilerlemektedir. Anahtar kelime: devlet kapitalizmi, piyasa kapitalizmi, küreselleşme, soğuk savaş, tek kutupluluk.
Özet (Çeviri)
The United States, after the dissolution of the Soviet Union in 1991, remained as the only power in the world. The world has entered an era of single-pole. Lead to the emergence of market capitalism, globalization has influenced the entire world economy. Disappearance of borders in this system, this system is another alternative to the capitalist economy has started to rise. In 2008, the United States and the entire world in the aftermath of the crisis affecting the state-capitalism managed economies were less damaged. This state capitalism after the crisis, rising rapidly becoming the new value.