Türkiye'de organik tarım üretiminin önemi ve tarımsal ürün ihracatı içerisindeki payı
Importance of organic agricultural production in Turkey and the share of agricultural exports
- Tez No: 340170
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Organik Ürün, Organik Tarım Ürünleri Ticareti, Organic Farming, Organic Products, Trade of Organic Agricultural Products
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından hızla artan nüfusa yeterli gıdayı sağlamak için başta sanayileşmiş ülkeler olmak üzere birçok ülke konvansiyonel tarıma yönelmiştir. Bu sebeple üreticiler kısa zamanda daha fazla çıktı elde edebilmek için yoğun kimyasal girdi kullanmışlardır. Yirminci yüzyılın sonlarında kimyasal girdi kullanımından ötürü çevre kirliliği ortaya çıkmış, doğanın dengesini ve canlıların yaşamını tehdit eder boyuta gelmiştir. İnsanlar doğanın dengesini bozmayacak üretim yöntemleri aramaya başlamışlardır. Üretim yöntemleri arasında organik tarım yönteminin en uygun üretim yöntemi olduğu kabul edilmiştir. Günümüzde organik tarım ürünleri, talebi artan ve ticaret hacmi hızla büyüyen bir sektördür. Gelişmiş ülkeler yeteri kadar ürün üretemedikleri için, gelişmekte olan ülkelerden organik ürün ithal etmektedirler. Bu nedenle organik tarım dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır. Gelişmesi için birçok ülkede devlet tarafından desteklenmektedir. Ülkeler arasında ticaretin gelişmesi için, ihracatçı ülkelerin uluslararası standartlara ve ithalatçı ülkelerin hukuki düzenlemelerine uymaları gerekmektedir. Türkiye de organik tarım faaliyetleri hızlı bir gelişim içerisindedir. Ancak Türkiye var olan potansiyelinin çok gerisinde olup, henüz organik tarımdaki üstün taraflarını ortaya koyamamıştır. Sektörde istenilen büyümeyi sağlamak için, öncelikle üretici ve tüketicilerin organik tarım bilincinin yükseltilmesi gerekiyor. Organik tarım politikaları, bölgesel ihtiyaçları karşılayacak şekilde biçimlendirilmelidir. Bir tarım ülkesi olan Türkiye, varolan avantajlarını iyi kullanmalı, doğru politikalar ve uygulamalarla dünya organik pazarından hak ettiği büyük payı almalıdır. Bu çalışmanın amacı dünyada organik tarımın yerini, Türkiye'nin organik tarım potansiyelini ve ihracatını incelemektir.
Özet (Çeviri)
After the second world war to provide enough food, especially the rapidly increasing population of industrialized countries, including many countries in conventional agriculture. For this reason, the manufacturers to be able to get more in a short time output have used heavy chemical inputs. Due to the use of chemical inputs in the late twentieth century has emerged, the balance of nature and environmental pollution threatens the lives of living things has the size. People have begun to seek the balance of nature will not disrupt production methods. Among the most appropriate method of organic farming production methods is the method of production. Today, the increasing demand for organic agricultural products, and trade volume in a sector that is growing fast. The developed countries have enough product to developing countries reflects the import of organic products. For this reason, organic agriculture is an important place in the world trade. Is supported by many countries for the development of the State. For the development of trade between countries, the exporter to the importer countries adhere to international standards and legal regulations of countries. Turkey is in rapid development of organic agriculture in the activities. But Turkey is far behind the potential of organic agriculture to the superior aspects was unable yet. To provide the desired growth in the sector, primarily a manufacturer and consumers awareness of organic farming must be upgraded. Must be formatted to meet the needs of organic farming policies, regional. Turkey, which is an agricultural country, better to use the existing benefits, policies and practices to the world should take the major share of the organic market, deserved. The aim of this study is to replace the organic agriculture in the world, Turkey is to examine the potential of organic agriculture and exports.